Sander Leroy:

"We moeten naar een andere manier van boeren gaan kijken"

Naar aanleiding van zijn opleiding aan het Warmonderhof werd Sander Leroy door Hoeve Biesland ingehuurd als biodynamische (BD) vollegronds groenteteler. Daar is hij nu voor mijn tweede jaar bezig. "Ik ben hier 4 jaar geleden begonnen als stagiair tijdens mijn studie aan het Warmonderhof en heb uiteindelijk de kans gekregen de tuin (Stichting de Groenteboerin) te beheren. Dit doe ik uiteraard niet alleen maar samen met onze hulptuinders. Dit is een diverse groep vrijwilligers en zorgcliënten die een of meerdere dagdelen komen helpen. De tuin is naast dat het een eigen stichting is ook een onderdeel in de kringloop van boerderij Hoeve Biesland."

"Wij telen meer dan 50 soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen op een kleine oppervlakte (0,5ha) voor onder andere: Lekker Nassûh, Kistje vol Smaak, lokale horeca en de Weilandwinkel (onze eigen supermarkt op het erf). De mest van onze koeien komt naast het tuinafval, wat we zelf composteren, weer terug op de tuin. Ook maken we ieder jaar de stokken van de stokbonen van wilgentakken van eigen land of bewoners in de buurt van de boerderij. Daarnaast probeer ik met zo min mogelijk grondbewerking de bodem niet teveel te verstoren en gezonder te maken."

Caring Farmers
Sander sloot zich aan bij Caring Farmers. "Ik vind het belangrijk dat we naar een andere manier van boeren moeten gaan kijken. De mensen die zich aansluiten bij Caring Farmers kunnen niet alleen een voorbeeld zijn voor de toekomst maar ook hulp bieden aan elkaar in het nu. Zoveel jaar ervaring en zoveel visie op kringlooplandbouw moet je ruimte geven om zich te laten ontwikkelen voor mens en natuur."

"Mijn droom is wat ik nu doe verder uit te gaan breiden en hopelijk dit op een eigen stuk grond te kunnen gaan doen. Natuurinclusief boeren en een juiste balans vinden met verschillende dieren, groenten en de omliggende natuur, de bodem en leefomgeving te versterken en dit vooral ook te delen met iedereen die er van wil genieten of mee wil doen. Ja, het klinkt heel idealistisch maar ik ben bloedserieus."

Toekomstplannen
"Een leeromgeving zijn voor scholen en universiteiten, ontspanning voor dagjesmensen en zo zoveel mogelijk mensen laten zien waar al die producten vandaan komen. Hoeveel moeite en liefde er wordt ingestoken voordat er iets op je bord ligt en hoe boer en natuur samenwerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen."

Voor meer informatie: www.hoevebiesland.nl
Bron: Caring Farmers 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven