De scope van importproducten begint bij het zaaien

Wanneer mag je vertrouwen hebben in de biologische status van geïmporteerde producten? De aanleiding van deze vraag was een rechtszaak tussen Skal en een importeur van onder meer zonnebloempitten. De rechter heeft onlangs een oordeel gegeven over dit issue van import & bio-status.

Wat is een biologisch product?
Op basis van de voorschriften van de biologische EU-verordening moet een product van het begin tot het eind traceerbaar zijn. Dit betekent dat vanaf het teeltplan, de opslag en vervoer alles te volgen is. Het gaat om een transparante track en trace. Deze traceerbaarheid moet zekerheid bieden en is een essentieel onderdeel van de biologische EU-verordening.

Residuen
Het ontbreken van residuen in een product is ook een onderdeel van de biologische EU-verordening. Een residuvrije lading rechtvaardigt niet zomaar een biologische certificering, aldus de rechter. Kortom, een residuvrije lading, geeft beslist geen zekerheid of het voorafgaande productieproces plaatsvindt onder biologische condities. Conclusie: de gehele keten moet aantoonbaar biologisch zijn.

De volledige uitspraak is openbaar en te lezen op de website van rechtspraak.nl.

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven