Spaans biocitrus valt in de smaak

De stijging van de vraag naar citrus sinds het begin van de pandemie heeft ook het biosegment geen windeieren gelegd. Dat wordt onder andere beaamd door het Spaanse bedrijf Naranjas Ecológicas Biovalle uit de provincie Córdoba, dat een maand eerder dan normaal een punt heeft gezet achter het seizoen door de enorm hoge vraag.

Juan Salamanca en zijn broer César kozen ervoor om in 2011 over te schakelen op de biologische teelt in de boomgaarden van de familie. Ze richtten toen het bedrijf Biovalle op, waarvan ze nu zeggen dat de naam zeker een handje heeft toegestoken bij de mooie afzet van dit jaar. “We zijn erop vooruitgegaan dit seizoen, we hebben veel verkocht op zowel de nationale als de internationale markt."

Volgens Juan Salamanca heeft het bedrijf ook dit jaar hun markt in België met wekelijkse zendingen blijven bevoorraden. Ze stonden trouwens in januari mee aan de wieg van een nieuwe coöperatieve winkel in België, The Food Hub Wolvengracht Brussel. Ook in de eigen provincie stappen ze sinds zes jaar mee in een dergelijk project, namelijk Subbética Ecológica. Daarnaast vertrok er wekelijks citrus naar de klanten in Frankrijk en heeft het bedrijf sinds dit seizoen toegang gekregen tot de Duitse markt.

Terwijl vers citrus een veelgevraagd product was tijdens de coronacrisis, heeft het verwerkte fruit heel wat minder interesse kunnen opwekken. Bedrijven zoals Caprichos del Guadalquivir, gespecialiseerd in ambachtelijke sinaasappeljam, hebben hun productie moeten stilleggen wegens een gebrek aan markt.

Het klantennetwerk van Caprichos del Guadalquivir bestaat uit gastronomische winkels in toeristische gebieden en de horeca. Door het wegvallen van het toerisme en de sluiting van de horeca is de jamfabriek al geruime tijd gesloten. “Of toch niet helemaal: we hebben één order uit Zwitserland ontvangen”, zo voegt Inma Martínez er toch aan toe, die samen met Antonio Díaz het bedrijf leidt. Caprichos del Guadalquivir bedient de nationale markt en levert ook aan winkels en horecagelegenheden in Luxemburg, Polen, Duitsland en de Verenigde Staten.

Bron: diariocordoba.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven