Eieren goed voor 28,7% van de omzet, vers brood voor 26,1%

Marktaandeel bio in Zwitserland overschrijdt grens van 10%

De omzet voor biologische levensmiddelen in Zwitserland groeide in 2019 met 5,6% tot een recordhoogte van 3,24 miljard Zwitserse Frank (3,1 miljard euro). Het marktaandeel bedraagt er nu 10,3%.

Verse voedingsproducten zijn het belangrijkste segment in de Zwitserse bio-markt. Maar ook de verwerkte voedingsmiddelen vertonen al 6 opeenvolgende jaren een bovengemiddelde groei.

Eieren waren in 2019 het bio-product met het hoogste marktaandeel in Zwitserland. Bijna 28,7% van de omzet in eieren werd door biologische eieren gerealiseerd. Dit is een toename met meer dan 9%. Voor vers brood lag dat marktaandeel op 26,1%, voor groenten/sla/aardappelen op 23,1%.

De consumptie per capita bereikte eveneens een record van 377 CHF (358 euro). Volgens onderzoeksbureau Demoscope is ‘duurzaamheid’  voor 1 op de 3 ondervraagde Zwitsers belangrijk. Zes jaar geleden lag dat cijfer nog op 1 op de 6 Zwitsers. Deze overtuiging weerspiegelt zich in het aankoopgedrag van de bevolking. 

Marktleiders in Zwitserland zijn Coop en Migros. Samen hebben zij een marktaandeel van 76%. Migros haalde een omzet van 1 miljard euro, terwijl Coop een bio-omzet haalde van 1,8 miljard euro. Inmiddels is bio ook bij de discounters te vinden. Bij Aldi zijn bioproducten verantwoordelijk voor 8% van de levensmiddelenomzet van de discounter. Ook nieuwe distributeurs, zoals online verkoop, zorgden mee voor de sterke groei van de Zwitserse bio-markt.

Ook de bio-productie in Zwitserland neemt verder toe. Einde 2018 werkten 6.962 landbouwbedrijven volgens de richtlijnen van Bio Suisse. Dat waren er 243 meer dan in 2018. Zij bewerken samen 169.360 ha (16,2% van het volledige landbouwareaal). Door de sterke groei van het aanbod, en ondanks een toename van de vraag, was er in 2019 een lichte overproductie voor melk, varkensvlees en granen. Om hieraan te verhelpen werd nauw samengewerkt met de distributiesector. Dit resulteerde alvast in het schrappen van wachtlijsten voor melkveehouders van 1 juni 2020.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: BioForum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven