‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’

Online duurzaamheidsfestival op Hemelvaartsdag

Op 21 mei, Hemelvaartsdag, opent het digitale festivalterrein van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ haar poorten. Het festival is bedoeld voor de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatcrisis voelt en echte verandering kan inzetten. Via een online festivalplattegrond zijn inspirerende zoom talks, interactieve workshops, ‘live’ bandjes, filmzalen en ‘De Transformatietunnel’ te vinden. Ook auteur en voorvechter van verandering Jan Terlouw maakt er zijn opwachting.

Inspiratie en handen-uit-de-mouwen sessies
Vanaf 15.00 uur kunnen festivalgangers terecht op het online festivalterrein. Daar staat visionair Jan Terlouw klaar voor een pleidooi voor verandering en presenteert Donald Pols van Milieudefensie een vergezicht als antwoord op de vraag ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’. Duurzame pioniers van onder meer PTThee, Vies Pensioen en Kraak de Crisis geven zoom talks en er zijn workshops van onder andere The Pollinators, Sprinklr, SuperUse Studios en Indiaan in je Kast. Meer hierover lees je hier

NK Tegelwippen
Van enkel stilzitten achter een scherm is echter geen sprake. Festivalgangers gaan direct aan de slag met een geveltuin, een bijvriendelijk balkon of een circular business model. Tijdens het festival is ook de kickoff van het NK Tegelwippen. Met twee titanen in de hoofdrol: Amsterdam versus Rotterdam. Welke stad wipt de meeste tegels uit tuinen? De tegels worden verruild voor groen, waarmee de tuinen waterabsorberend en meer biodivers worden.

Collectieve actie in ‘De Transformatietunnel’
"Nooit eerder was het zo eenvoudig om in actie te komen: de stap om achter de computer te kruipen is immers al genomen", aldus de organisatie. "Samen met honderden andere festivalgangers stap je zo over naar een groene bank of energieleverancier, doe je mee aan de Slow Fashion Summer of support je Milieudefensie."

Gratis aanmelden
Festivalgangers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een gratis ticket via duswatgaanwijdoen.nl/tickets. Vooraf kunnen bezoekers in de online food court de ‘Support Your Locals festivalbox’ bestellen om het lokale bier vast koud te leggen.

Foto: Mark Bolk

Duurzame verandering is een culturele opgave
"Zes op de tien Nederlanders (62%) ervaren de coronacrisis als een moment van bewustwording. De crisis zet hen aan het denken over de samenleving en economie en hoe we die in de toekomst in kunnen richten. Tegelijkertijd is de helft pessimistisch over de mate waarin de samenleving en economie na de crisis daadwerkelijk verbeterd zal worden (49%), blijkt uit het onderzoek van I&O Research. Ook stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er jaarlijks wereldwijd 4,2 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. Ook zullen er vanaf 2030 naar schatting jaarlijks 250.000 doden vallen door de gevolgen van klimaatverandering, vooral in minder rijke landen. De hoogste tijd dus om collectief in actie te komen."

"De manier waarop we de afgelopen jaren hebben geleefd is cultureel bepaald. Om de economie binnen de grenzen van de planeet krijgen, is dan ook een culturele opgave. We zullen stapje voor stapje toe moeten werken naar een maatschappij die in harmonie leeft met de rest van het ecosysteem", aldus Berend van Zanten, oprichter van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’

Met ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ wil de organisatie jongvolwassenen stimuleren om, binnen ieders eigen omgeving, een veranderaar te worden. ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ draait om (samen) aan de slag gaan, horen van anderen hoe zij al bezig zijn én mensen ontmoeten die dat willen.

Foto: Mark Bolk

Offline editie: 12 september in Rotterdam
Naast deze online editie organiseert de groeiende beweging ook op 12 september het ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ festival in Rotterdam in BlueCity, het voormalige tropische zwemparadijs Tropicana (corona volente).

Voor meer informatie: www.duswatgaanwijdoen.nl


 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven