Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laatste kans voor doorgang minor biologische landbouw

"Wij hebben deze jonge, goed opgeleide professionals straks hard nodig"

Als een van de vier ‘groene’ hogescholen in Nederland biedt Aeres Hogeschool Dronten de minor (keuzevak) biologische landbouw aan. Helaas zijn er momenteel onvoldoende aanmeldingen waardoor Aeres deze minor (voor komend schooljaar) uit het programma wil halen. In overleg met Bionext is de inschrijftermijn van deze minor verlengd naar 1 juni, dus er is er nog hoop …. maar dan moeten wel meer studenten zich zo snel mogelijk aanmelden. Arjen van Buuren, biologische boer en docent bij Aeres, en Michaël Wilde, directeur bij Bionext, doen er alles aan om deze minor te behouden.

Michaël Wilde, directeur bij Bionext en Arjen van Buuren, biologische boer en docent bij Aeres. 

Waarom is deze minor zo bijzonder?
Arjen: "Als groene school heeft Aeres weinig te bieden op het gebied van biologische landbouw. Juist in deze tijd vond ik het belangrijk dat de student kennis maakt met de biologische sector. Daarom heb ik mij van het begin af aan ingezet om modules te vullen met basiskennis op dit gebied. Bijvoorbeeld gewasbescherming. Niet om te vertellen dat we moeten stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen maar om te laten zien dat er andere manieren zijn om een gewas gezond te houden. Veel studenten vinden dit moeilijk te begrijpen, want waarom zou je gaan schoffelen als je een veldspuit hebt en toegang tot chemie? Wat ik dan probeer uit te leggen is dat er in de toekomst wellicht geen middelen meer te verkrijgen zijn, dus dat je nu alvast moet nadenken over een andere bedrijfsvoering. En kijk daarbij naar je biologische buurman. Die is namelijk al zover dat hij of zij gezonde gewassen met hoge opbrengsten realiseert."

"Naast de integratie van biologische landbouw in bestaande modules wilde ik graag een module waarin we de diepte kunnen gaan. Dat werd de minor ABIO. Een zeer gevarieerde minor waarbij de student stage loopt bij een bedrijf actief in de biologische sector. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Delphy, Green Organics, LBI en Agrifirm. De student formuleert zelf met het stagebedrijf een opdracht of onderzoek. Veel vrijheid en verantwoordelijkheid dus. De lessen worden op het gebied van veehouderij gegeven door mijn collega Harm Rijneveld en op het gebied van akkerbouw door mij. Daarnaast bezoeken we veel bedrijven en worden er gastcolleges gegeven door experts op hun vakgebied. Kortom een zeer gevarieerde minor waarbij in een korte periode studenten ontzettend veel leren over de biologische landbouw in het algemeen."

Waarom zouden studenten zich voor deze minor moeten inschrijven?
Arjen: "De biologische sector is nog steeds groeiende en er is op alle fronten behoefte aan goed opgeleid personeel. De minor biedt voor elke student genoeg uitdaging op zijn of haar gebied van interesse. De keuze is aan de student, wij leveren de kennis en faciliteren alles voor een uitdagende en interessante minor. Dat blijkt zeker uit de positieve reacties van de studenten na afloop van de minor. Velen van hen hebben een baan aangeboden gekregen bij het stagebedrijf. Hoe mooi is dat?"

Wat is het belang voor de biologische sector?
Michaël: "Los van de coronacrisis weet iedereen dat wij als samenleving nog een hoop uitdagingen hebben. Kijk bijvoorbeeld naar klimaatverandering, biodiversiteitverlies, bodemverarming, watervervuiling en gezondheid. Als het gaat om deze crisissen wordt landbouw en voeding vaak gezien als een onderdeel van het probleem terwijl biologische boeren iedere dag laten zien dat ze onderdeel zijn van de oplossing. Het is dus belangrijk dat jongeren zich massaal aansluiten en inzetten voor oplossingsgerichte landbouw zoals biologisch. Deze minor zorgt er voor dat wij straks als maatschappij over goedopgeleide professionals kunnen beschikken."

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom er tot nu toe zo weinig jongeren zich hebben ingeschreven?
Arjen: "Het blijft gissen naar de werkelijke redenen maar een aantal zaken kan een rol spelen. Onder andere het feit dat het een 'tweede helft' minor is. De minor start namelijk pas in het tweede semester, in februari 2021. Dat is bijna een jaar na de opening van de inschrijftermijn. Ervaring vanuit de twee voorgaande jaren leert dat de helft van het aantal studenten pas inschrijft na de zomervakantie. Het eerste jaar hadden we 5 aanmeldingen in april en uiteindelijk 11 studenten. Het tweede jaar 11 studenten in april, uiteindelijk 22 studenten."

"Daarnaast is het zo dat Aeres ontzettend veel leuke minors heeft dus voor een student kan de keuze best lastig zijn. Verder kan het een reden zijn dat vanwege het sluiten van de school en het mooie weer potentiële studenten zich gaan aanmelden als de voorjaarswerkzaamheden achter de rug zijn."

Waar kunnen studenten meer informatie inwinnen over de opleiding en hoe kunnen ze zich aanmelden?
Arjen: "Studenten kunnen zich uiteraard aanmelden via de mail bij mij, ik stuur ze door naar studentzaken. Voor vragen kan je ook een mailtje naar mij sturen: aj.van.buuren@aeres.nl

Publicatiedatum: