Sustainable Brand Index Nederland

Tony’s Chocolonely opnieuw het meest duurzame merk van Nederland in 2020

Voor het derde jaar op rij is Tony's Chocolonely uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland. Dit is het resultaat van de Sustainable Brand Index, die dit jaar voor het 10e jaar op rij wordt uitgebracht. In Nederland wordt het onderzoek achter de Sustainable Brand Index voor de vierde keer gehouden.

Sustainable Brand Awards
Naast Tony's Chocolonely werden ook branchewinnaars IKEA (Retail), Albert Heijn (Supermarkten), Greenchoice (Energie), ANWB (Mobiliteit), Tesla (Automotive), Landal Greenparks (Travel & Leisure) en Rabobank (banken) bekendgemaakt. De performance van Rabobank in het onderzoek valt op, doordat de Nederlander Rabobank duurzamer heeft beoordeeld dan de groenbanken van ons land. Rabobank staat op nummer 14, Triodos op nummer 24.

Tony's Chocolonely werd winnaar in de Foodsector. Zonnatura staat op nummer 7. Dit jaar werd de Telecomsector voor het eerst onderzocht. De Branchewinnaar werd KPN. 

Aan de onderkant van de ranglijst, onder de minst duurzame merken, vinden we merken als BURGERKING (173) en FEBO (172) en domineert de airline-industrie met Easyjet (175) en Ryanair (176).

De top 30
De studie achter Sustainable Brand Index is Europa’s grootste merkenonderzoek naar duurzaamheid. Ruim 7700 Nederlanders zijn bevraagd naar hun beoordelingen van duurzaamheid van bekende merken.  De bekendmaking van de winnende merken per industrie vond vandaag plaats, tijdens een online lanceringsevent, onder leiding van Harm Edens. 

Het SBI-onderzoek omvat in heel Europa ruim 58.000 consumenten interviews. In totaal zijn er in Europa 1373 merken beoordeeld op basis van de wereldwijde doelen van de VN voor duurzame ontwikkeling. In het Nederlandse onderzoek zijn 175 merken onder de loep genomen in 14 verschillende sectoren. In Nederland werden in de periode januari 2020- maart 2020, ruim 7700 respondenten geïnterviewd.

Het doel van de Sustainable Brand Index is om de waarde van duurzaamheid richting consumenten te benadrukken en bewustwording hierover te benadrukken. Opdat consumenten betere en meer verantwoorde keuzes kunnen maken in het dagelijks leven.

De respondenten bestaan ​​uit een landelijk representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Merken worden geselecteerd op basis van een reeks onafhankelijke parameters, namelijk: marktaandeel, omzet en algemene naamsbekendheid.

Versnellen, juist nu
"Door de COVID19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, wordt 2020 een ander jaar dan we voor ogen hadden". In vele opzichten, zegt SBI Country Director Annemarije Tillema. "Qua duurzaamheid merken we onder de meeste Nederlandse organisaties en merken dat het gevoel van 'nu meer dan ooit' overheerst. Door deze crisis hebben we in vele sectoren kansen die systemische veranderingen kunnen versnellen, waardoor duurzaamheid en circulariteit kunnen versnellen.
De lockdown brengt fundamentele gedragsveranderingen op gang, waarbij in de komende tijd duidelijk wordt welke gedragingen hierin beklijven voor de langere termijn. Of het nu gaat om mobiliteit, reizen, werken, wonen, winkelen of eten. We gaan als consumenten veranderen. Bewuster kiezen. Dat is belangrijk voor een duurzame toekomst."

Ketens worden de komende tijd korter, transparanter, en dit brengt ons veel in onze duurzaamheidsdoelstellingen, aldus Tillema. "Door middel van Sustainable Brand Index willen we het belang van gedegen duurzaamheidsbeleid vergroten en transparant maken richting eindgebruikers en consumenten.

"Het is belangrijk om iedereen erbij te betrekken", aldus Tillema. "Al met al zien we dat Nederlandse consumenten tamelijk volwassen zijn geworden als het gaat om duurzaamheid en duurzaam gedrag en dat deze volwassenheid blijft toenemen."

Voor meer informatie: www.sb-index.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven