Joost van Strien, Zonnegoed:

"Sinds 2020 gebruiken we helemaal geen dierlijke mest meer"

Samen met zijn compagnon Chris Feickens en medewerker Noah van Westrenen runt Joost van Strien het biodynamisch akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens. "Op mooie zavelgrond in de Noordoostpolder teel ik sinds 1997 biologisch en om de bodem steeds vruchtbaarder te maken werken we op onbereden teeltbedden, ploegen we niet en gebruiken we geen drijfmest. Sterker nog, sinds 2020 gebruiken we helemaal geen dierlijke mest meer."

Op 90 hectare worden aardappelen, pompoenen, pastinaken, peen, kroten, doperwten, sperziebonen, suikermais en maaimeststoffen, een mengsel van luzerne, klaver, gras en kruiden geteeld. "We produceren met dit mengsel onze eigen stikstof en brengen hiermee en met compost uit een nabijgelegen natuurgebied de benodigde voedingsstoffen in de bodem. Zo sluiten we op ons eigen bedrijf de kringloop van voedingsstoffen zo veel mogelijk en zijn we vrijwel niet afhankelijk van input van buiten."

Een biodynamisch bedrijf zonder dieren? "Nee, er vliegt en kruipt van alles op ons bedrijf. Het krioelt van de wormen omdat we niet meer ploegen en vanuit de houtsingels en kruidenstroken zoemt het van de wilde bijen en andere insecten. Ook vogels zien we relatief veel hier. Een kolonie huiszwaluwen broedt hier elk jaar 30 tot 40 nesten uit en op het land beschermen we de kievitsnesten."

Caring Farmers
De doelstellingen van Caring Farmers spreken Joost erg aan. "Door als boeren die het anders willen onze krachten te bundelen kunnen we onze collega’s en consumenten laten zien dat natuurinclusieve kringlooplandbouw in allerlei verschillende vormen mogelijk is." 

Toekomstplannen
"Hopelijk kunnen we het leefgebied van de insecten en vogels in de toekomst nog uitbreiden. We werken aan een plan om agro-forestry of voedselbosbouw op Zonnegoed te gaan toepassen."

Bron: Caring Farmers

Voor meer informatie: www.zonnegoed.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven