Biodynamische waspeen uit de Noordoostpolder

Deze week bevatten de groentetassen van Odin de waspeen van VOF Keij en Van den Dries. Hun Demeter-boerderij ligt nabij Ens in de Noordoostpolder van Flevoland. Op hun eigen land telen ze naast de oranje wortel ook de regenboogpeen, koolraap, bieten, bloemkool en rabarber. Keij en Van den Dries heeft sinds 2012 een samenwerkingsverband opgericht met boeren in de regio: BioRomeo. Dit om te zorgen voor meer aanbod in biologische (dynamische) producten van eigen bodem.

Krispijn van den Dries met biodynamische waspeen uit de Noordoostpolder. Foto: BioRomeo

Boer Krispijn van den Dries: "Het seizoen begint weer! We zaaien nu natuurlijk heel veel. De peen voor de volgende ronde hebben we net gezaaid. We hebben 2 weken geleden aardappels gepoot, die komen nu net boven. We hebben erwten geplant en willen ook nog knolselderij, koolraap, bieten en bloemkool planten. Rabarber is een vaste plant dus die planten we niet jaarlijks, maar de oogst is ook al begonnen. Daarnaast lopen er alweer mensen onkruid te wieden. En we moeten af en toe beregenen omdat het nog best droog is." 

Overstap naar biodynamisch
Het bedrijf bestaat al sinds 1990 en is sinds 2006 volledig biodynamisch. "Ja, en eigenlijk al eerder. Sinds de Tweede Wereldoorlog is opa Van den Dries begonnen in de Noordoostpolder. Sinds 1990 is onze boerderij van gangbare teelt overgeschakeld op biologisch. Voor die tijd een bijzondere stap. En sinds 2006 biodynamisch. Dit was eigenlijk niet zo’n enorme overstap omdat we al heel veel keuzes maakten die paste binnen het Demeter-keurmerk. Wat je hier nu vooral van terug ziet is, naast een grotere afzet ook meer diversiteit aan vogels en insecten. En een vruchtbare bodem. We werken bijvoorbeeld samen met veehouders. Zo krijgen zij voeding voor de koeien van ons en wij krijgen van hen voeding voor ons land." 

Van protestactie naar coöperatie
Onder de naam BioRomeo heeft Van den Dries sinds 2012 een samenwerkingsverband opgericht met boeren in de regio. "Het begon als protestactie. Ik reed op mijn tractor van Emmeloord naar de Dam en stortte temidden van het winkelend publiek 6.000 kilo aardappels. Een protest tegen de inkoop van aardappels uit het buitenland. Consumenten lazen het in de krant en werden nieuwsgierig. Wat begon als een klein clubje enthousiastelingen groeide uit tot een ‘coöperatie’ van boeren. Door de samenwerking met andere lokale boeren kunnen we ons aanbod aan biologische (dynamische) producten enorm uitbreiden."

Bron: Odin

Voor meer informatie: www.bioromeo.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven