Zicht op versoepeling voor multifunctionele bedrijven

Het kabinet presenteerde op 6 mei de routekaart om stap voor stap uit de intelligente lockdown te komen. Voor ondernemers in de multifunctionele landbouw geeft het zicht op meer ruimte om te ondernemen.

Plattelandstoerisme
Campings en accommodaties zijn in principe open onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per veiligheidsregio en gemeente. Landelijk geldt in ieder geval dat onder andere gedeelde sanitairgebouwen, zwembaden en horecagelegenheden gesloten moeten blijven en dat altijd 1,5 meter afstand gehouden moet worden, behalve tussen leden van hetzelfde gezin. Privé sanitair mag wel gebruikt worden, zoals op campings met privé sanitair en ook caravans, campers of tenten met eigen sanitair of in vakantiehuizen en Bed and Breakfasts.

Voor groepsaccommodaties geldt in principe ook dat ze open mogen zijn. Het zal vaak praktisch  bijna niet haalbaar zijn om de veiligheidsmaatregelen uit te voeren als er grote groepen bij elkaar komen. Maar verblijf voor gezinnen is wel mogelijk, mits er voor hen privé sanitair en een eigen ruimte beschikbaar is.

Als het virus onder controle blijft, dan is de verwachting dat er per 1 juni weer mogelijkheden komen voor terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden wordt. Daarnaast kunnen restaurants en cafés en theeschenkerijen onder voorwaarden open gaan tot een maximum van 30 personen inclusief personeel.

Als het virus nog steeds onder controle blijft, dan is de verwachting dat per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open kunnen.

Zorgboerderijen
Op zorgboerderijen die woonzorg aanbieden gaat de zorg door. De algemene richtlijnen worden daarbij zo goed mogelijk moeten worden nageleefd. Het gaat dan om de algemene hygiëneregels en het houden van 1,5 m afstand tot elkaar. Daarnaast hebben VWS en de VGN een duidelijk advies geformuleerd met betrekking tot bezoek op woonlocaties: geen bezoek, tenzij. Als er op een woonlocatie ook dagbesteding aan deelnemers buiten de boerderij wordt geboden, dan kan dit gezien worden als een vorm van bezoek.

De zorgboerderijen die  dagbesteding of logeren aanbieden merkten  dat het in de praktijk moeilijk was dat uit te voeren binnen de kaders van het RIVM. Dagbestedingen hebben de zorg dus op afstand en/of in aangepaste vorm  voortgezet. Inmiddels wordt op basis van een richtlijn van het ministerie van VWS door de meeste zorgboerderijen dagbesteding en logeren voorzichtig weer opgestart, met name voor schrijnende gevallen en familieleden van mensen in vitale beroepen. Er is een ontwikkeling naar een ‘anderhalve meter zorgboerderij’.

Agrarische kinderopvang
Zoals eerder aangekondigd gaat per 11 mei de dagopvang van kinderen van 0-4 jaar weer volledig open. Voor opvang van kinderen ouder dan vier jaar blijft gelden dat opvang enkel plaats vindt voor ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen. Voor en na school kunnen deze kinderen net zoals nu bij de kinderopvang terecht. Gedurende de schooltijd zijn de scholen ook verantwoordelijk voor de opvang van kinderen van vier jaar en ouder die tot deze groepen behoren op de dagen dat zij niet regulier naar school kunnen. 

Boerderijeducatie nog niet mogelijk
De PO-raad heeft twee protocollen opgesteld voor het aangepast opengaan van basisscholen. Daarin staat beschreven dat excursies niet zijn toegestaan. Ook anderen dan leerkrachten mogen niet binnen de school zijn, ook hulp van ouders is nog niet mogelijk. Daarmee is duidelijk dat er op dit moment, zeer begrijpelijk en teleurstellend, nog geen mogelijkheden zijn voor boerderijeducatie.

Boerderijwinkels
Boerderijwinkels gericht op de consument zijn steeds open gebleven met extra hygiënemaatregelen. Vanuit de branche is gewerkt aan protocollen om 1,5 meter afstand tot elkaar in de winkels te garanderen. De op horeca- en toerisme gerichte boerderijwinkels zijn stil komen. Daar zijn creatieve oplossingen voorbij gekomen met bijvoorbeeld drive in kramen. De hoop is dat wanneer de horeca en het toerisme weer langzaam opstart, de omzetten voor deze winkels ook weer mogen stijgen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven