'Tevreden' roze bio-tomaten met dank aan klassieke muziek

In de kas van de biologische tuinders Antonio Risco en Victoria Martínex begeleidt klassieke muziek de teelt van roze tomaten. De telers in de noordelijke Spaanse gemeente Barbastro hebben als enige in de provincie Huesca een bio-certificaat voor hun teelt. Volgens de telers zullen de planten 25% beter groeien met dank aan de muziek, al moet de eerste oogst nog volgen begin juli.

"De trillingen van de muziek hebben positieve effecten. De planten zijn heel ontspannen en het werk is veel aangenamer. Voorheen waren de positieve effecten op dieren al bewezen en dit jaar hebben we ervoor gekozen om 's ochtends klassieke muziek in de kas op te zetten. De nachtegalen en putters doen de rest.”

Begin juli oogst
Het is het eerste seizoen met klassieke muziek voor de bio-telers. "We zitten in een aanpassingsperiode, maar de muziek maakt eigenlijk deel uit van de traditionele teeltstijl met henneptouw in plaats van riet en selectief snoeien van de planten. De resultaten zullen begin juli te zien zijn wanneer de tomaten worden geplukt, maar volgens rapporten die we hebben gelezen, doen de planten het beter met muziek”, leggen de telers uit.

“We gebruiken zaden van onze eigen planten die oorspronkelijk van gecertificeerde zaadjes komen die we bij de coöperatie hebben gekocht. Met de muziek houden we nu de tomatenplanten tevreden. Muziek is goed voor mens, dier en plant."

Populair
In een eerste kas groeien momenteel 980 tomatenplanten. In de tweede kas worden er binnenkort nog eens 700 aangeplant en het uiteindelijke aantal komt op meer dan 2.000. "Dit cijfer is veel hoger dan de 700 planten van vorig jaar, maar toen konden we de hele oogst heel vlot afzetten want onze roze tomaten zijn populair."

Naast de afzet in Spanje in verschillende formaten, werden de roze tomaten van La Portellada vorig jaar ook geëxporteerd naar onder andere Frankrijk en Zwitserland.

Bron: diariodelaltoaragon.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven