Flevolandse telers zaaien verse soja

Onder de noemer Dutch Edamame, starten vandaag zeven telers met het zaaien van 28 hectare verse soja op Flevolandse bodem. Het eiwitrijke initiatief, ondersteund door provincie Flevoland, DutchSoy en
Green Organics, krijgt hiermee een vervolg. Afgelopen jaar stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. Dit jaar richten de boeren zich op een hogere oogst opbrengst en de verkoop in de Nederlandse supermarkt.

Annemiek Vlaming controleert de juiste diepte (4/5cm) voor de boontjes © Fotostudio Wierd

Slimme aanpassingen
Op basis van rassenonderzoek is er een bewuste boonkeuze gemaakt en wordt er een maand eerder gestart met zaaien. Door langere dagen, met als gevolg meer warmteopname, wordt de kwaliteit van de boon versterkt en de oogst opbrengst verhoogd.

Marktpotentie
De markt is het afgelopen jaar verkend, contacten zijn gelegd en Dutch Edamame is als merk gelanceerd. De prijs van de Flevolandse boontjes is concurrerend gebleken en door de huidige ontwikkelingen wordt meer waarde gehecht aan lokaal en gezond voedsel. Op basis van deze ingrediënten verwachten de boeren dat de eerste verse sojaboontjes nog dit jaar worden verkocht in de Nederlandse supermarkt.

Van en voor eigen bodem
De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, smakelijk, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Voor meer informatie: www.dutchedamame.nl

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van verse soja in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 worden de pilots in het Innovatiepaviljoen gepresenteerd. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven