Onderzoek naar het kletsen van koeien

"Koeien laten duidelijk horen als ik te laat ben met voeren"

De ene loei van een koe is de andere loei niet. De koe weet het, de boer weet het, en taalwetenschapper Leonie Cornips weet het ook. Zij doet onderzoek naar het kletsen van koeien. "Het is een kwestie van wat je onder taal verstaat", vertelt ze in Vroege Vogels.

Leonie Cornips vindt het ongelooflijk dat er nooit goed is gekeken op welke manieren dieren taal gebruiken: "We definiëren als mensen wat taal is op basis van het geluid dat we voortbrengen. Maar je kunt bij taal ook denken aan lichaamshouding of hoe iemand kijkt. Deze zaken kun je in elke taal bestuderen en dus ook in de dierentaal."

Sterke manier van communicatie
Zo weet ze inmiddels dat als de koe haar kalft roept, ze dat op een andere manier doet dan als ze de boer begroet. En als koeien in een open stal leven groeten ze minder dan koeien in een dichte stal. Boer Boy Griffioen van biologische boerderij de Griffioen in Weesp snapt precies wat de taalwetenschapper bedoelt.

Boy: "Als ik bij de stier kom, begroet hij mij op een andere manier dan als iemand anders de stal binnenkomt. Bij mij wil hij laten zien dat hij de baas is en niet ik. En met de koeien is er ook een sterke manier van communicatie. Ze laten duidelijk horen als ik te laat ben met voeren, of als ik 's morgens de stal in kom, dan hoor ik korte groeten."

Mensentaal en dierentaal
In het onderzoek van Leonie Cornips staan twee vragen centraal: welke inzichten uit taalkundig onderzoek naar dierentalen leert ons iets over mensentaal – hebben taalkundigen wellicht al die eeuwen iets over het hoofd gezien?

En, wat zegt het over de taalkunde dat onderzoekers zich niet over de mogelijkheid van dierentalen willen buigen en dit onderwerp aan biologen en ethologen overlaten? Is het wel terecht om mensentaal boven dierentaal te plaatsen, alleen maar omdat dieren een andere taal spreken dan wij?

Klik hier om deze aflevering van Vroege Vogels terug te luisteren.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven