Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-boter +20% bij Migros

Zwitserland: vooral vraag naar bio-zuivel toegenomen tijdens coronacrisis

In de coronacrisis zijn bio-producten populairder dan ooit. Daar zijn veel Zwitserse producenten blij om: eindelijk zijn er genoeg afnemers voor hun bio-melk.

De Zwitsers hebben het koken en bakken herontdekt: omdat er geen restaurants meer open zijn en velen thuiswerken, kopen ze duidelijk meer groenten al voor de coronacrisis. Vooral bio-producten zijn momenteel populair in de winkels, deelt Coop op aanvraag mee. Dat geldt natuurlijk voor groenten en fruit - vooral echter voor zuivelproducten. Bij Migros steeg de vraag naar bio-boter in maart en april bijvoorbeeld met maar liefst 20 procent. Omdat er in maart een nationale actie plaatsvond, is een deel van deze spectaculaire groei hierdoor te verklaren. Maar ook bij biologische melk, aldus Migros, is de vraag sinds de uitbraak van de corona-epidemie sterker gegroeid dan de sowieso gestegen omzetten over het totale assortiment.
 
Toename van het aantal bio-producenten
Daar zijn de bio-producenten blij mee. Want sinds 2019 waren er enkele bedrijven die biologische melk konden leveren, maar dit niet mochten. De reden: in de afgelopen jaren stapten steeds meer producenten over op bio. Het resultaat: tot voor kort was het aanbod aan bio-melk groter dan de vraag. Om te voorkomen dat de overproductie tot lagere prijzen leidde, voerden de melkafnemers wachtlijsten in voor nieuwe bio-bedrijven – dit dwong de producenten om de melk van hun koeien tegen conventionele prijzen te blijven verkopen. Zulke financiële verliezen heeft ook Beat Schürch meegemaakt, die samen met zijn vrouw Gabi een bedrijf in Bütikofen runt. Daar produceren ze reeds sinds het begin van het jaar melk in bio-kwaliteit, maar ook zij kwamen op de wachtlijst terecht. Dankzij de enorm gestegen vraag naar bio-boter wordt de wachtlijst vanaf juni opgeheven.

Verliezen compenseren
Beat Schürch: "We waren erg blij met dit besluit." Nu kan men tenminste een deel van de financiële verliezen weer compenseren.
En toch spreekt Beat voorlopig slechts van een "stap in de juiste richting". De reden? Ook zonder wachtlijsten gelden voor producenten, die vanaf 1 juni kunnen leveren, bepaalde beperkingen.

Bijproduct voor de wereldmarkt
In het volgende half jaar mag de familie Schürch nu melk voor bio-boter leveren. Dat wil zeggen dat ze niet de gehele hoeveelheid melk van hun koeien als bio kunnen verkopen. Want bij het productieproces van boter ontstaat er als bijproduct magere melk, waaruit vervolgens magere melkpoeder gemaakt wordt. En omdat de vraag naar dit poeder niet is toegenomen, moet dit deel op de wereldmarkt verkocht worden. Tegen prijzen die voor Zwitserse telers niet kostendekkend zijn.

Desondanks wil Beat Schürch niet klagen. Hij gaat er van uit dat de actuele beperkingen slechts tot het einde van het jaar gelden en hij vanaf  2021 de gehele hoeveelheid melk als bio-product mag verkopen. Hij is er van overtuigd: "De vraag naar lokale en biologisch geproduceerde producten zal na de coronacrisis blijven."

Bron: Blick

Publicatiedatum: