Teler Frank de Koning over cherrytomaat Sweetelle

"Ik loop 'm de hele dag door te eten"

Teler Frank de Koning heeft een biodynamisch glastuinbedrijf. In de kassen groeit hij verschillende soorten paprika’s, aubergines, komkommers en tomaten. Sinds deze week zit zijn cherrytomaat Sweetelle in de groentetassen van Coöperatie Odin.

Frank, wat is er zo bijzonder aan deze cherry tomaat?
”Ja! (lacht enthousiast) het belangrijkste aan deze cherrytomaat is natuurlijk dat hij héél erg lekker is. Hij is niet alleen zoet, maar heeft daarnaast heel veel aroma en een stevige bite. O ja, en ook nog een goede nasmaak. Er zijn binnen de cherrytomaten natuurlijk enorm veel soorten en maten. Dit ras is een Sweetelle en die zijn gewoon echt het allerlekkerst.”

Hoe groeit Sweetelle? 
In de tweede week van januari hebben wij deze Sweetelle tomaat geplant in de kas. En de oogst begon rond 20 maart. Deze tomaat groeit relatief makkelijk. Hij is bijvoorbeeld niet heel gevoelig voor ziektes en plagen. Maar het is wel een heel bewerkelijk type. Deze cherry heeft bijvoorbeeld hele lange trossen. Ze groeien vanaf de grond tot aan ooghoogte. Met oogsten zou het natuurlijk makkelijker zijn als alles groeit op 1 hoogte. Daarnaast geeft hij over de hele plant veel zijscheuten, dieven noemen we die, deze moeten we allemaal stuk voor stuk weghalen. Maar omdat hij zo’n goeie smaakt heeft, blijven we deze tomaatjes wel telen. Er zijn trouwens altijd veel vogels bij ons in de kas. Die eten daar kleine insecten en rupsen. Als het warm is en de vogels dorst hebben, snoepen ze het liefst van de Sweetelle tomaatjes, ook zij vinden die namelijk het allerlekkerst!

Tot slot, heb jij nog een favoriet recept met jouw tomaatjes?
Nou! Eerlijk gezegd loop ik ‘m de hele dag door te eten. Als ik de kas in loop, pluk ik er een paar en als ik een kistje ergens zie staan of een pallet, snoep ik er van. En thuis gooi ik ‘m in de salade, op een gebakken eitje, lekker bovenop een boterham met kaas. Maar het is natuurlijk ook een perfecte tomaat om (constant - lacht) te snacken.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven