Jan Groen (voorzitter BioNederland):

"Vanuit deze crisis ontstaan enorme kansen voor de bio-sector"

Tholen - De voorzitter van BioNederland is er van overtuigd dat deze crisis juist kansen biedt voor de bio-producenten en -handelaren. Jan Groen vertelt waarom hij dit zo ziet: "Na deze crisis kunnen we simpelweg niet op dezelfde voet doorgaan. Dit beseffen steeds meer mensen. Daarom zie ik vanuit deze crisis enorme kansen voor de biologische sector ontstaan. De nadruk zal in de toekomst meer en meer op korte ketens komen te liggen, waar het in de bio-branche al lang om draait vanuit de basisprincipes 'gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg'. Biologisch heeft het historisch gezien tijdens crises altijd goed gedaan. Essentieel blijft het om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Andere bedrijven en sectoren hoeven echt niet het wiel opnieuw uit te vinden, ze hoeven alleen maar te kijken naar hoe we het in de bio-branche het aanpakken en georganiseerd hebben."

Namens BioNederland present op de Bio-beurs 2020: Allard Bakker, Saliha Elhamdi, Natalie Oudenhoven en Jan Groen.

Vanuit zijn rol als voorzitter overziet Jan de situatie in de gehele keten: "De bio-winkeliers draaien al weken achter elkaar enorm goede omzetten. Zij profiteren duidelijk van het feit dat veel mensen thuis werken, het stilvallen van de horeca en een veel bewuster 'groener' eetpatroon activeren. Bedrijven die sterk gelinkt zijn aan de out-of-home hebben het een stuk lastiger. Daarvandaan heb ik overigens wel al heel veel creatieve en frisse acties gezien. Denk bijvoorbeeld aan BD-Totaal die het voor particulieren die onder meer in de zorg werken mogelijk maakte om bij hen in de webwinkel boodschappen te bestellen en af te halen, zodat zij na hun zorgwerk niet met lege schappen geconfronteerd werden. En verschillende bedrijven die mooie 'Hart onder de riem'-pakketten samen hebben gesteld voor andere ondernemers en consumenten. In de frietaardappelen valt het met biologisch vooralsnog wel mee, omdat in onze sector vraag en aanbod nauwkeurig goed op elkaar afgestemd is. De bedrijven die actief zijn met vlees hebben met extra grote belangstelling en vraag vanuit de consumenten te maken."

Green Organics
Hoezeer de dagelijkse praktijk sinds de uitbraak van het virus veranderd is, merkt Jan uiteraard ook binnen zijn eigen bedrijf, het in Dronten gevestigde Green Organics. "Gelukkig voor Green Organics en haar brede agrarische activiteiten loopt het in de foodsector aardig goed door. Wij zitten wat dat betreft in de goede hoek. In de week van 10 maart voelden we al aankomen dat er dingen zouden gaan gebeuren. Op de dag van de persconferentie van Rutte was ik nog op een bijeenkomst met een paar honderd man, dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Daarna hebben we direct alles afgeschaald en is met het MT afgestemd dat iedereen die thuis kan werken, dit ook is gaan doen. En eigenlijk werkt dit boven verwachting goed, door regelmatig te teamen, zoomen en te facetimen blijven we goed van elkaars verrichtingen op de hoogte. Als je het mij vraagt, wordt flexwerken de nieuwe werkelijkheid. Al mis je thuis toch wel de nodige sociale interactie met collega's, leveranciers, afnemers en dienstverleners."

Zelf werkt Jan sinds 15 maart wisselend vanuit huis in Kampen en op kantoor in Dronten. "Ik blijf natuurlijk wel de kapitein van het schip, dus ik blijf in de stuurhut staan. En ik merk dat de leeggeveegde externe bezoeken-agenda mij ook meer rust geeft nu ik veel meer op kantoor ben."

Teelttechnisch staan de zaken er goed voor, meent hij. "Het gaat heel goed, we zijn helemaal op stoom qua zaaien. En we hebben twee relatief goede oogstjaren achter de rug." Ook de leveringen vanuit het buitenland verliepen de afgelopen weken grotendeels goed. "Alleen vanuit Zuid-Europa waren er wat haperingen, maar dit is me al met al flink meegevallen. De aanvoer is steeds goed op peil gebleven, mede dankzij de duurzame langetermijnrelaties die wij met onze telers en leveranciers hebben. En in Nederland kregen we nu juist de kans om de nog in bewaring zittende voorraden uit te verkopen voor de start van het importseizoen. De voorraden die er nog waren, vlogen de deur uit toen de coronacrisis losbarstte."

Voor meer informatie:

Jan Groen
Green Organics
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
0321 385340
06 53201760
jan@greenorganics.nl  
www.greenorganics.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.