Wat is het beste moment om biologische mais te zaaien?

Het mooie weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat het bij veel boeren kriebelt om mais te zaaien. Maar...nog even geduld! Reudink geeft tips over het beste moment om te zaaien. 

"Wist u dat de bodem op de juiste temperatuur dient te zijn bij het zaaien? De richtlijn daarbij is een bodemtemperatuur van 8-10 graden Celsius op 5 cm diepte om 07.00 in de ochtend. Normaliter bereikt de bodem die temperatuur tussen 20 april en 1 mei. Vroeger zaaien werkt eerder negatief dan positief: het kiemplantje krijgt het dan te lastig. Mais is van origine een tropisch gewas en heeft dus warmte nodig. Met name de bodem moet flink op temperatuur zijn met een minimale kans op nachtvorst. De kans op nachtvorst neemt na eind april pas significant af."

"Vorig jaar waren er veel problemen met de opkomst van de mais als gevolg van de kou eind april/begin mei. De vroeg gekiemde mais stond stil met veel kiem- en/of ritnaaldenschade tot gevolg. Door gebrek aan groei kon de mais de vraat niet voorblijven. Mais heeft  hogere temperaturen nodig om te groeien, maar onkruid niet. Traag kiemend en traag groeiende mais geeft meer onkruid kans. Dat veroorzaakt extra werk, verminderde (VEM) opbrengst en een groeiend aantal kiemzaden voor komende jaren. En daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten."

Start niet te vroeg met mais zaaien, luidt het advies van Reudink. "Afhankelijk van omstandigheden en regio ligt het optimale tijdstip waarschijnlijk in de eerste helft van mei. De vroege maisrassen van Reudink kunnen dan in een maand tijd de bodem bedekken."

Voor meer informatie: www.reudink-bio.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.