Biodynamisch boer worden voor jongeren in voltijd en volwassenen in deeltijd

Online naar de open dag van Warmonderhof

Warmonderhof, de school waar je biodynamisch boer of tuinder kunt worden, houdt haar eerstvolgende informatiedag online. Op donderdag 11 juni openen de school, de boerderijen en de Woonderij virtueel hun deuren. De informatiedag is bedoeld voor geïnteresseerde jongeren die voor hun studiekeuze staan en voor volwassenen die overwegen in deeltijd te gaan leren voor stadsboer, zorgboer of productieboer. Aanmelden is noodzakelijk. Kijk daarvoor op warmonderhof.nl/opendag.

De landbouw is enorm in beweging. De vraag: is boer worden iets voor mij, speelt zich tegenwoordig af tegen de actualiteit van klimaatbewustzijn, stikstofproblematiek, afkalvende biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Biodynamische landbouw gaat uit van de kringloop, diereigen veehouderij en grondgebondenheid. Volgens Warmonderhof is dit het begin van de oplossing voor de huidige landbouwproblematiek. Studenten van de school vertellen graag over hun ervaringen als aankomend boer of tuinder. Op de website zijn hun verhalen te vinden.

Jarmo Meeuwsen bij Warmonderhof Veehouderij

Wonen – werken – leren
Warmonderhof is een ‘vrijeschool’-mbo, en werkt volgens het principe ‘wonen-werken-leren’. Het schoolgebouw van Aeres MBO Dronten Warmonderhof staat tussen de praktijkboerderijen van Warmonderhofstede, een gemengd biodynamisch Demeterbedrijf. Op Warmonderhofstede wordt al zeventig jaar biodynamisch geteeld. Er is veel ervaring met deze vorm van landbouw en nieuwe boeren worden dan ook net zoveel in de theorie als in de praktijk opgeleid. Jongeren wonen op het erf. Elke middag werken ze op het land. Elke ochtend krijgen ze theorieles. Er is ook een deeltijdopleiding voor volwassenen. Die volwassen studenten komen één dag per week naar de school voor theorieles en lopen twee dagen per week stage op een boerderij naar eigen keuze elders in het land.

Mirte Braspenning bij Warmonderhof Tuinbouw

Toekomstperspectief
De studenten die op Warmonderhof worden opgeleid, kunnen voldoen aan de dringende vraag van de huidige bewuste consument naar duurzaam en zo lokaal mogelijk geproduceerd eten, waarbij bodem, planten en dieren niet worden uitgeput en waarvoor de boer een eerlijk loon krijgt. Waarbij de kringloop centraal staat en een gezonde bodem de basis is voor gezond voedsel. Afgestudeerden van Warmonderhof kom je tegen in binnen- en buitenland, als ondernemer of medewerker op grote en kleine boerderijen, begeleider op zorgboerderijen of stadslandbouwprojecten, in allerlei uitvoerende of leidinggevende functies in natuurvoedingswinkels, groothandels of productverwerkende bedrijven.

Aanmelden 
Aanmelden voor de informatiedag is noodzakelijk. Dat kan via de website.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven