Opties nemen toe dankzij Indiaas bio-katoenzaadproject

De Fairtrade Foundation heeft een driejarig programma in India gelanceerd waarbij ze non-GGO katoenzaden telen om telers te helpen om de Fairtrade en biologische katoenmarkt te kunnen betreden.

Het project wordt gefinancierd door de Engelse liefdadigheidsinstelling TRAID, die tweedehands kleding hergebruikt en verkoopt. Ze werken Fairtrade in samenwerking met Pratibha Syntex, een verticaal geïntegreerde fabrikant van gebreid textiel en kledingstukken, om de zaden te promoten.

Het doel is om nieuwe non-GG (genetisch gemodificeerde) hybriden te ontwikkelen die precies die katoenvezels bevatten die de mode- en textielsector nodig heeft. De zaden die hieruit voortkomen zullen commercieel worden geproduceerd en beschikbaar gemaakt worden voor telers, waardoor ze meer keuze krijgen over hoe ze telen.

Bijna twee derde van alle katoen die wereldwijd geteeld wordt, is nu genetisch gemodificeerd, wat betekent dat het moeilijk is voor telers om toegang te krijgen tot variëteiten die non-GGO zijn, en deze zijn nodig om Fairtrade en biologisch katoen te telen.

Het teeltprogramma wordt geleid door een professionele zadenveredelaar en heeft al goede resultaten opgeleverd tijdens de eerste proeffase, toen ongeveer 1500 katoentelers toegang kregen tot 9200 biologische zaadpakketten die geproduceerd waren door hun eigen coöperatief. De tweede fase van het product zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe ouderlijnen.

Toegang tot non-GGO zaden geeft de milieu- en gezondheidsvoordelen van het telen van biologisch katoen, plus een hogere prijs, omdat de telers hierdoor de hoogwaardige Fairtrade markt kunnen betreden," zegt Subindi Garkhel, senior manager katoen en textiel bij de Fairtrade Foundation. "Door geen giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken, vermijden telers gezondheidsproblemen en overlijdensgevallen die verband houden met de niet-biologische productie van katoen. Bovendien verlaagt het hun productiekosten.

Genetisch gemodificeerde zaden die beschikbaar zijn voor de meeste telers worden gekweekt voor landbouw met een hoge input, wat betekent dat telers moeten investeren in dure synthetische meststoffen, bestrijdingsmiddelen en irrigatie, legt de Fairtrade Foundation uit. Alleen al in India is er een monopolie van 95% op de zadenmarkt, wat het bijna onmogelijk maakt voor kleine telers die Fairtrade of biologisch katoen willen telen om non-GGO zaden te verkrijgen, voegen ze toe.

"Het vergroten van de biologische katoenteelt doet een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de milieu-impact van de modesector, terwijl het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen tegelijk wordt verminderd," zegt de voorzitter van TRAID, Maria Chenoweth.

Bron: Just Style 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven