Geüpdate app checkt plastic in alle verzorgingsproducten

Plastic zit in onze huizen, kleding, cosmetica, voeding en in nog veel meer producten waarvan je het niet verwacht. Zo word je er elke dag aan blootgesteld, en aan de chemicaliën die eraan zijn toegevoegd. Bewezen is dat veel van die zogenaamde additieven zeer schadelijk zijn voor onze hormoonhuishouding. Maar of de micro- en nanoplastics die in ons lichaam rondzwerven misschien verantwoordelijk zijn voor de vele auto-immuunziekten die er tegenwoordig zijn, weten we nog niet. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation (PSF) werkt er samen met een team van wetenschappelijke professionals hard aan om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Maria: "We ademen minuscule plasticdeeltjes in en krijgen ze ook binnen via ons voedsel en water. De eerste laboratoriumtesten wijzen uit dat onze witte bloedlichaampjes plastics proberen in te kapselen alsof het ziekteverwekkers zijn. Maar vervolgens leggen ze zelf het loodje. Hoe dit in een lichaam werkt wordt nog onderzocht, maar zolang dit niet duidelijk is, kun je het beste jouw plasticgebruik verminderen. Daar helpt de PSF bij."

Vernieuwde app met 550 plastics
In 2012 begon de Plastic Soup Foundation met de campagne 'Beat the Microbead'. "Bij de eerste versie van de app - met stoplichtsysteem - kon je zien welke verzorgingsproducten minuscule plastic korreltjes bevatten, zoals tandpasta. Dat was een enorme schok voor de industrie. Op uitnodiging van de EU heeft een agentschap in 2019 onderzocht en aangegeven welke plastics er verboden moeten worden. Van de 69 stofjes in 2012 zijn dat er inmiddels 550 geworden. Begin april komen we met een geüpdate app waarmee je álle labels van verzorgingsproducten kunt lezen met je telefoon. Wereldwijd! Waar je ook bent, je ziet gelijk of en welk plastic er in een product zit."

"Zeker weten of een product plasticvrij is? Check ons 'Zero Plastic Inside' logo, waarmee we 59 merken hebben beloond. Ekoplaza doet het goed: als een van de allerschoonste bedrijven hebben ze een complete 'Zero Plastic Inside' lichaamsverzorging-afdeling."

Verlaag je Plastic Mass Index (PMI)
"Het beste zou zijn als we allemaal op plastic dieet gaan om ons PMI te verminderen. Ook daar hebben we, samen met een internationaal team, een app voor ontwikkeld. Momenteel is de PMI per persoon gemiddeld zo'n 40 gram per maand. Via heel veel tips en inspiratie van anderen leer je welke duurzamere alternatieven er zijn en verlaag je jouw PMI. Ben je klant bij Ekoplaza dan is dat nog makkelijker, want de biologische supermarktketen zet zich al vanaf het begin samen met ons in om het gebruik van plastic te verlagen."

Wetenschappelijk bewijs stimuleren
"Afgelopen jaar organiseerden we de Plastic Health Summit waar het eerste bewijs geleverd is dat micro- en nanoplastics waarschijnlijk een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid. Daarom moeten we nú doorpakken en wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van plastic stimuleren en verder in kaart brengen. Er wordt al onderzocht of plastics ook in de placenta van de foetus zitten, of in onze hersenen. Die onderzoeken komen allemaal aan bod bij de volgende Plastic Health Summit op 29 oktober 2020."

Voor meer informatie: www.plasticsoupfoundation.org

Bron: Ekoplaza


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven