Goede hoop dat er vanaf half mei weer volop geproduceerd kan gaan worden

Helaas pindakaas

Bij Odin is momenteel geen biologische pindakaas van Horizon verkrijgbaar (de pindakaas van TerraSana is nog wel beschikbaar). Allard ten Dam is als category manager bij Odin verantwoordelijk voor het assortiment van de pindakaas. Hij geeft de volgende toelichting op de website van Odin: 

Waar zit de uitdaging?
Het grootste probleem op dit moment is de aanvoer van biologische pinda's. Bij Horizon (bekend van de merken Jordi, Krekeltje en Monki) in IJsselstein verwerken ze zelf de pinda's tot pindakaas, maar hebben ze op dit moment geen pinda's. Horizon werkt al ruim 20 jaar intensief samen met biologische pindaboeren in China. Echter heeft Horizon onlangs diverse partijen pinda's op kwaliteitsgronden moeten afkeuren. Ook is de aanvoer onzeker en vertraagd door het corona-virus. Hierdoor zijn partijen pinda's niet vanuit China ingescheept en verscheept. Dit komt nu langzaam weer op gang, maar er zijn enorme containerfiles in de havens.

Waarom pinda's uit China?
China is samen met de VS hét pindaland. In China zijn er regio's met een ideaal klimaat voor de teelt van biologische pinda's. Dit zijn regio's met hoge temperaturen overdag en vooral koude nachten. Door die koude nachten nauwelijks of geen last van aflatoxine schimmel. De pindaplant is gevoelig voor deze schimmel, dus een omgeving waar deze niet of nauwelijks voorkomt is dan ideaal.

Pinda-monsters
Horizon stelt hoge kwaliteitseisen aan de bedrijven met wie ze samenwerken. Onderdeel daarvan is dat zij die bedrijven bezoeken en dat ze elke container zowel in China als bij aankomst in Rotterdam laten bemonsteren. Om niet geheel afhankelijk te zijn van China is Horizon al langer in gesprek met pinda-leveranciers uit andere landen. De ene pinda is echter de andere niet. Er zijn veel kwaliteitsverschillen en tot nu toe hebben ze nog geen betere biologische pinda's gevonden.

Oplossing
Horizon heeft goede hoop dat er vanaf half mei weer volop geproduceerd kan gaan worden. Horizon maakt ook notenspreads van hazelnoten, cashews en een mix van noten. Dit is een uitstekend alternatief. Odin hoopt met de pindabazen mee dat de winkels snel weer pindakaas in de schappen hebben staan. 

Door Krista van de Steeg, Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven