Wie oogst onze asperges?

“Hier in West-Europa wil toch niemand meer zulke beroepen uitoefenen"

Dit jaar verkoopt bio-groothandelaar Gebana AG weer de bio-asperges van Beate Mayer en Sepp Keil. Gesloten grenzen en inreisverboden hadden dat bijna verhinderd. Dat het nu toch mogelijk is, vindt niet iedereen goed.

Beate Mayer is woedend. De aspergeteelster uit Zuid-Duitsland heeft zojuist twaalf seizoensarbeiders in een grote gehuurde bus in Baden-Baden opgehaald. Eigenlijk zou haar dat blij moeten maken, want haar oogst wordt zo veiliggesteld.

Beate Mayer is echter niet blij. In de media en op de sociale netwerken leest ze harde kritiek. Kritiek op de Duitse Bondsregering, die tijdens de coronacrisis 80.000 seizoensarbeiders uit Roemenië in laat vliegen. Kritiek op de landbouw, die blijkbaar Duitse seizoensarbeiders liever afwijst om goedkope arbeidskrachten uit het buitenland in te huren.


Een blik op de aspergeakker van Biolandhof Keil / Foto: Beate Mayer

Asperges steken is zwaar werk
“Deze verwijten zijn naïef en kortzichtig”, zegt Beate Mayer aan de telefoon. "Hier in West-Europa wil toch niemand meer zulke beroepen uitoefenen. Zelfs tuinder of boer wil nauwelijks meer iemand worden."

Asperges steken is een baan voor jonge, sterke mannen. Het is zwaar werk, zegt Beate. “Men moet bij weer en wind door de modder lopen of in de felle zon in gebukte houding staan en de hele dag 10 kilo zware manden sjouwen." Het steken van de asperges is bovendien veeleisend. “Het is een speciale manier van steken”, zegt Beate, “dat moet je kunnen.”

Gezien de dreigende uitval van seizoensarbeiders vanwege corona heeft zij zich dit jaar aan een proef met studenten uit de regio gewaagd. "De jonge vrouwen hebben het niet lang volgehouden en bij de mannen ging het ook niet veel beter", zegt Beate.

Een goede indruk van hoeveel kunde er daadwerkelijk nodig is, levert het ervaringsbericht van Esther Thalmann. De redactrice van de 'Schweizer Bauernzeitung' liep midden april een dag mee op de aspergeakker. Ze beschrijft het aspergesteken als zwaar werk en geeft toe dat zij veel afgebroken asperges uit de grond haalde.


Aspergestekers / Foto: Beate Mayer

Zoveel loon als in een heel jaar werken in het thuisland 
De twaalf Roemeense seizoensarbeiders van Beate Mayer en Sepp Keil – allemaal mannen – doen dit werk sinds vele jaren. Iedere lente komen ze naar Kelheim om asperges te steken.

Ze leven op het erf en werken dagelijks tot wel tien uur lang, ook op zon- en feestdagen. In een uur oogsten ze circa 16 kilo en verdienen daarbij 9,35 euro. Aan het einde van het seizoen gaan ze met zoveel geld naar huis als ze in Roemenië in een heel jaar zouden verdienen.

Bron: Gebana AG 

Voor meer informatie:
www.spargel-insel.de/das-sind-wir.html  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven