"Mooi dat dit voortvloeit uit het convenant"

Akkerbouwers in het Groningse Oldambt beginnen aan bio-erwten

Tholen - Vier akkerbouwers in het Oldambt en proefboerderij Ebelsheerd (Groningen) beginnen met de teelt van onder meer biologische doperwten. Het zaaien van de bio-doperwten zal volgende week plaatsvinden. Deze doperwten zijn voor de conserven van Bio Freshi uit Breda, zo bevestigt Gerrit-Jan Roza.

Hij geeft aan dat dit project een direct gevolg is van de ondertekening van het convenant biologische landbouw dat Bio Freshi samen met andere marktpartijen en de provincie Groningen ondertekende op 20 november 2018. Hiermee stimuleren de partijen een duurzame en evenwichtige groei van de biologische landbouw en de regionale teelt.

Gerrit-Jan: "We willen de bio-teelt in verschillende Nederlandse regio's bevorderen. Daarom besloten we toen dit convenant te tekenen. Het is mooi om te zien dat daar nu dit project uit voortgevloeid is. Op deze manier maken wij ons hard voor een betere spreiding van de bio-teelt in Nederland."

Hij bevestigt dat volgende week in het Oldambt de biologische doperwten van het ras Firenza de grond in gaan. Dit gebeurt door de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). En over vier weken zijn de pompoenen aan de beurt. "Het gaat in dat deel van Groningen om in totaal zo'n 70 hectare. Dit is de regio Oldambt, rechts op de kaart, waar op zware klei geteeld wordt. Er komen ook pompoenen bij, evenals knolselderij en wortelen."

De erwten zijn bedoeld voor de conserven van Bio Freshi. "Na de oogst worden ze met wortelen samengevoegd in glazen potten. Omdat wortelen veel later gerooid worden, gaan we de doperwten na de oogst eerst invriezen."

Gerrit-Jan geeft aan dat de consumptie ondanks de coronacrisis goed doorloopt. "En we verwachten dat de consumptie in eigen land deze zomer ook door zal lopen, aangezien het merendeel van de mensen niet op vakantie gaat."

Voor meer informatie:

Gerrit-Jan Roza
Bio Freshi
IABC 5102
4814 RN Breda
06 51617021
gerritjan@biofreshi.com  
www.biofreshi.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven