Mart Valstar (Best Fresh) over verwachte impact Corona-crisis op AGF-sector:

"De lege agenda heb ik naast alle beperkingen als buitengewoon rustgevend ervaren"

Tholen - De afgelopen tijd schreef algemeen directeur Mart Valstar van Best Fresh  - waar de bedrijven ABC Logistics, Bioworld, Eminent, Sous Fresh, Valstar en Yex onder vallen- wekelijks een Corona-update aan zijn medewerkers. Deze week was echter de laatste editie. "Ik vond het tijd om te stoppen. De grote schok is geweest, we zijn nu in het 'Nieuwe Normaal' beland."

Dat 'Nieuwe Normaal' zal wel een aantal grote consequenties hebben, beseft Valstar. "De maatregelen zullen nu langzaamaan versoepeld worden en het openbare leven zal steeds meer zijn weg vinden. Maar er is een enorme terugval geweest en we zullen weer moeten gaan opbouwen. Daarbij hebben we met een aantal onzekerheden te maken, waarvan de grootste is hoe we met dit virus om moeten gaan."


Mart Valstar

Minder files
Gevraagd naar de verwachte effecten voor de sector op lange termijn, somt de Best Fresh-directeur op: "Ik verwacht minder files. Ook e-commerce zou een vlucht kunnen nemen, al verwacht ik daarin wel een verschil tussen B2B en B2C. Ik denk dat veel consumenten nu uit veiligheidsoverwegingen online besteld hebben omdat ze niet naar de supermarkt durfden te gaan, maar ik verwacht dat dit wel af zal vlakken en het normale winkelbezoek zal toenemen. Ook de inpaklijnen van plastic verpakkingen draaien weer volop, maar dat vond ik niet zo verrassend. Mensen willen een schoon product zonder de vingers van een ander erop. Wel denk ik dat dit een effect is dat slechts een tijdelijke verandering teweeg brengt."

"Over de hele linie zie je dat de retail de afgelopen weken heeft geplust, maar dat andere kanalen achterblijven. De supermarkten hebben van de situatie kunnen profiteren en dat zij ze gegund, want ze hebben er ook hard voor gewerkt. Tegelijkertijd lijdt de horeca pijn en hen gun je ook een boterham. Behoorlijk wat restaurants zijn overgegaan op bezorgen en afhalen, maar ik schat in dat ze hier toch slechts een fractie van de omzet uit realiseren tegen een lagere marge. Ik vind het moeilijk inschatten hoe groot de effecten op de horeca op langere termijn zijn."

"Ook tegen het thuiswerken zal anders aangekeken worden. We waren hier als sector misschien wat ouderwets in. De afgelopen jaren hebben we fors ge├»nvesteerd in ons ICT-systeem - en ik vond het eigenlijk veel te duur - maar het heeft in deze weken zijn waarde wel bewezen, want het werkte - ook thuis - perfect. We hebben vrij snel het gros van het kantoorpersoneel thuis laten werken. Inmiddels staat de deur voor collega's weer op een kier om op kantoor te komen werken volgens de RIVM-maatregelen. Ook zie je dat er best een verschil is tussen collega's die het juist fijn vinden om thuis te werken en degenen die zo het liefste zo snel mogelijk weer naar kantoor komen, net afhankelijk van de omstandigheden waarin je thuis je werk kunt doen."

Lege agenda buitengewoon rustgevend
Zelf ging Mart de afgelopen weken dagelijks naar een vrijwel leeg kantoor. "Dat de agenda een paar weken lang leeg was, heb ik - naast alle beperkingen die het gaf - als buitengewoon prettig ervaren. Het deed me aan vroeger denken toen het werk ook gewoon klaar was als je naar huis ging. Tegenwoordig zijn er zoveel andere impulsen om het werken heen. In die zin waren deze weken wel rustgevend. Ik had daar nooit zo bij stilgestaan, maar blijkbaar helpen de lege wegen daar ook een beetje bij. De uitdaging voor mijzelf wordt om hier het goede van te behouden, daar ga ik me wel op bezinnen."

Ook binnen de Best Fresh-bedrijven was de schade aanzienlijk. "De grootste zorg zit bij Eminent dat een heel groot deel van haar omzet bij de horeca realiseert, daar is de terugval het grootst. Voor Sous Fresh geldt dat in wat mindere mate, omdat zij ook de traditionele groothandel bedienen. Tegelijkertijd hebben de luchtvrachtbeperkingen zijn impact. Dat zien we onder meer bij de importstromen van de exoten van Yex en de overzeese groenteverkoop van Valstar", vertelt Mart.

"Maar ik besef me terdege dat we ons in een branche begeven waar alles nog redelijk doorgaat. In de zorg, verpleeg- en bejaardenhuizen zal er best veel ellende zijn die je niet meekrijgt als je er niet mee te maken hebt. Ook voor onze sierteeltcollega's is het belangrijk dat de bloemen en planten in elk geval weer allemaal voor de klok komen en de prijzen zullen stijgen. Het prijsherstel zal nog wel even duren, maar dat alles weer draait is belangrijk voor het hele tuinbouwcluster!"

De houding van de overheid heeft lof geoogst bij Valstar. "De geboden hulp is fantastisch. Wel ben ik benieuwd hoe de uitwerking zal gaan uitpakken, want dat zal na elke nieuwe regeling alleen maar ingewikkelder worden, maar voor de inzet niets dan lof. Dat geldt ook voor organisaties als VNO NCW en GroentenFruit Huis, die blijken in deze crisistijden redders in nood! Een laatste wens voor de branchegenoten? Dat we allemaal gezond blijven. Eet meer groente!"

www.bestfreshgroup.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven