"Coronacrisis zal extra vraag naar biologisch geteelde producten opleveren"

Bionext pleit voor doorgang minor biologische landbouw aan Aeres Hogeschool

Vanaf 2018 biedt Aeres Hogeschool Dronten de minor (keuzevak) biologische landbouw aan. Aeres Hogeschool is voornemens deze minor vanaf februari 2021 uit het programma te schrappen, omdat er nu nog onvoldoende aanmeldingen zijn voor deze cursus. In overleg met Bionext is de inschrijftermijn van deze minor verlengd naar 1 juni. Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, vermoedt dat door de huidige coronacrisis de vraag naar biologisch geteelde producten verder zal stijgen. Daarmee zal er een groeiende vraag ontstaan naar professionals met een achtergrond in biologische landbouw. Directeur Bionext Michael Wilde: "Het zou zonde zijn om juist in deze tijd afscheid te moeten nemen van deze opleiding."

Aeres Hogeschool in Dronten is een van de 4 ‘groene’ hogescholen in Nederland en biedt sinds twee jaar deze minor aan. De minor richt zich specifiek op aankomende professionals die zich willen specialiseren binnen de biologische landbouw, niet alleen als ondernemer op een agrarisch bedrijf maar bijvoorbeeld ook als adviseur, onderzoeker of leraar. In het schooljaar 2019/2020 wordt deze minor gevolgd door 22 studenten.

Voor het aankomende schooljaar is het aantal inschrijvingen nu nog te laag om de minor in het programma te behouden. Verwachting is dat het lage aantal inschrijvingen nu te wijten is aan de huidige coronacrisis én aan het feit dat de school niet aangegeven had dat de deadline voor inschrijving verplaatst was. Door druk van Bionext sluit de inschrijftermijn van deze opleiding nu op 1 juni aanstaande. Bionext pleit er nu voor richting Aeres Hogeschool om aanstaande studenten nog langer de tijd te geven zich voor deze opleiding in te schrijven. Michael Wilde: "Bij uitbraken van dierziektes zoals de gekkekoeienziekte en mond-en-klauwzeer, blijkt dat consumenten vaker kiezen voor biologisch voedsel. Wij verwachten dat ook deze coronacrisis ervoor gaat zorgen dat er meer aandacht komt voor duurzame landbouw. Daarbij hebben we ook nog steeds een stikstofvraagstuk en een klimaatprobleem. Biologische landbouw is een van de meest duurzame landbouwvormen, met een antwoord op al deze vraagstukken. Verwachting is dan ook dat er in de komende jaren een groeiende vraag ontstaat naar professionals met veel kennis en kunde van de biologische landbouw. Juist om deze reden is het natuurlijk jammer om deze minor niet langer aan te bieden aan de studenten."

Bionext pleit er niet alleen voor om de inschrijftermijn te verleggen naar de deadline van 1 juni en daarmee studenten langer de tijd te geven zich in te schrijven voor deze opleiding, maar wil ook graag een oproep doen aan alle (aankomende) landbouwstudenten in Nederland. "Als je graag het verschil wil maken in de landbouwsector, kies dan juist nu voor een van de meest duurzame landbouwvormen, namelijk de biologische landbouw. Deze coronacrisis laat ons zien dat we niet meer terug moeten naar voorheen, maar nu de kans krijgen om te kiezen voor een duurzamer, toekomstbestendig systeem. Kies voor biologisch, juist nu!"

Aanmelden voor de minor kan via deze pagina.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven