"We besteden extra aandacht aan de bodemvruchtbaarheid"

Samen met zijn vrouw Daniëlla de Winter runt Bart Pijnenburg een tuinderij op de esgronden aan de rand van het Brabantse dorp Haaren. Zij telen daar biologische groente die ze zo veel als mogelijk in de korte keten en lokaal afzetten. Daarnaast begeleiden ze mensen met een zorgvraag. Tuinderij de Es is lid van Caring Farmers. "Wij zijn graag onderdeel van een brede beweging die werkt aan gezond, lokaal, duurzaam eten van gezonde bodem", aldus Bart en Daniëlla.

Aandacht voor de bodem
"Wij besteden veel aandacht aan bodemgezondheid. Wij hanteren een zeer ruime vruchtwisseling. Daarmee houden we de bodem in balans en ziektes op afstand. We telen op vaste verhoogde bedden, die we niet betreden waardoor we een prachtige structuur behouden. We gebruiken eigen compost en mest van biologische veehouders uit de buurt. Wij voeden daarmee het bodemleven en de planten pikken daar weer uit wat zij nodig hebben. We besteden extra aandacht aan de bodemvruchtbaarheid en dat proef je. Ook geven we elk jaar cursussen; bodemkunde en groente telen op basis van permacultuur principes. We telen biologisch en dus al bijna 40 jaar geen chemie op onze grond."

Portiehouders
Bart en Daniëlla delen hun kennis graag, bijvoorbeeld door diverse cursussen, aanschuifmaaltijden in combinatie met rondleidingen op de tuinderij. "Een keer per jaar is het groot feest; het Food Festival; dan vieren we met ongeveer 1000 bezoekers het goede eten. Wat ons bedrijf verder uniek maakt is dat de grond deels eigendom is van 100 ‘portiehouders’. Deze betrokken mensen hebben 1000 euro per portie geïnvesteerd en krijgen elk jaar een rendement, in cash of in natura. De meesten kiezen voor deelname aan het jaarlijks portiehoudersdiner."

Seizoensaanbod
"Wij zijn altijd op zoek naar variëteiten van gewassen die zich onderscheiden qua smaak ook al leveren ze minder kilo per vierkante meter op. Fruit wordt rijp geoogst zodat ze hun volle smaak krijgen. Wat wij inkopen doen we bij voorkeur bij onze collega telers in de regio, als het daar niet beschikbaar is, dan pas van andere Nederlandse telers en dan pas van andere Europese biologische leveranciers. Ons aanbod volgt de seizoenen. We zorgen ervoor dat hetgeen we verkopen minimaal milieuklasse A of B heeft volgens de Groente en Fruit Kalender van Milieu Centraal. In de praktijk betekent dat geen luchtvracht en geen producten uit sterk verwarmde kassen. Wij zijn toekomstgericht en streven naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Dat doen we graag op een positieve manier, door anderen te inspireren."

Bron: Caring Farmers | Indexfoto: Tuinderij De Es

Voor meer informatie: www.tuindees.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven