Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Architect Paul Warmenbol werd bierbrouwer

"Biologische bieren, voor minder doen we het niet"

In een vorig leven was Paul Warmenbol biologisch architect. Een tiental jaar geleden kreeg hij de opdracht om een industriële site van een oude mouterij-brouwerij in de Westhoek in plan te brengen. Er werd een andere brouwer in de regio gezocht en gevonden om weer leven in de oude brouwerij op gang te brengen. Van het een kwam het ander en Paul werd bierarchitect… Van bij het begin - deze zomer wordt het vijfjarig bestaan 'gevierd', nu ja een corona-viering, werd er gekozen voor biologische bieren. "Voor minder doen we het niet. In België hebben we één hopteler in de hopstreek van Poperinge die biologische hoppen op de markt brengt. En die gaan we dan ook toepassen in onze bieren", vertelt Paul.

Paul Warmenbol

Elk jaar twee nieuwe bieren
"We gingen van start met een honingtripel Liza, en elk jaar kwamen daar twee bieren bij: eerst in 2016 Trinkel, een spelttripel, en de stout Zwarte Madam (waarbij een deel van de verkoop gaat naar een natuurproject bij Brussel), in 2017 volgden het dubbel blondje Single en het blauwe bessenbier Bessy (op vraag van de zelfpluktuin voor blauwe bessen Bogaertsheide in Nijlen), om Ringland in Antwerpen financieel te steunen kwamen we in 2018 met Kapke, een witbier van spelt, en met Panem, een session IPA van 2,2%. In het voorjaar van 2018 komt ons de vraag tegemoet vanuit Odin om een bier te brouwen, laag in alcohol, gebruik makende van reststromen van brood. We vragen aan biobakkerij Zonnemaire om speltbrood dat die dag niet verkocht werd, te snijden en in te vriezen. Op de brouwdag halen we die broden op en brouwen er onze Panem mee."

Demeter
"Van bij de aanvang van onze bierproductie willen we bier produceren dat biologisch gecertifieerd is. Dit als minimum doelstelling. We willen daarin verder gaan en zoeken naar mogelijkheden om bieren ook te produceren onder het Demeterlabel. Er zijn daarbij in de distributie ook mensen te vinden die dat wensen te ondersteunen. Odin in Nederland vroeg om een aantal bieren onder Demeter keurmerk te produceren; ook Natuurhuis in Antwerpen steunt ons hierin en onlangs nog Biofresh die een bestelling deed. Zo brengen we in april 2019 een Bierbok uit. Dat is een Lentebock of Maibock. Een voorjaarsbierstijl die vooral in Nederland en Duitsland goed bekend is en ook stilaan in België gaat doordringen."

Twee producten met Demeter-label: links de Bierbok en rechts de Saison.

Tot slot besluit Brouwerij Warmenbol een typische bierstijl, de saison, in een biodynamische versie uit te brengen. "In juli 2019 brengen we de '3' naar een markt in Berchem. Een bier deze keer op eigen initiatief om ons meer te wenden tot de expliciete bierstijlen, en dat ook in alcoholvolume lager wordt gehouden dan doorgaans gebeurt: 4,5%."

Brouwerij op de boerderij
En er worden meer plannen gemaakt. "Zopas kreeg de bio-boerderij Milagro in Aartselaar bij Antwerpen een vergunning om een kleine brouwerij op de boerderij te installeren. Daar gaan we deze zomer aan de slag en zullen er allicht ook met nieuwe bieren uitpakken en speciale oplages maken op vraag van families, bedrijven en verenigingen die graag een eigen bier willen bekomen. Het ligt eveneens in het verschiet om op de boerderij met een bio-hopveldje te beginnen, enkele are groot, om in eigen behoefte te voorzien."

Voor meer informatie:

Warmenbol CV
+32 (0) 476 68 09 56
biobieren@warmenbol.com
www.warmenbol.com

Publicatiedatum: