Jaap Bond, voorzitter crisisteam Tuinbouw

"Over twee weken is uitvoeringsregeling Noodfonds rond"

Tholen - “We zijn nu bezig met het aanleveren van de uitvoeringsregeling. Gisterenavond is daarvan het eerste deel naar de RVO gegaan, vandaag volgt de rest. Daar wordt ons voorstel, i.s.m. LNV, beoordeeld. Vervolgens gaat deze naar de minister en wordt deze getoetst in Europa. En dan ligt de bal bij de ondernemers.”

Dat vertelt Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam Tuinbouw en in die hoedanigheid ‘hoofd-lobby’ in het behartigen van de belangen van de tuinbouw bij de verschillende overheden. Binnen twee weken, weet Bond, kan men rekenen op antwoord van de minister. Bedrijven is dus geraden eventuele omzetderving ten gevolge van de huidige coronacrisis zo spoedig mogelijk helder en degelijk onderbouwd op de plank te hebben liggen.

Wat er in die aanvraag staat is door alle sub-sectoren zelf aangeleverd. Deze sectoren zijn vertegenwoordigd in het crisisteam Tuinbouw, een team dat volgens Jaap zonder meer effectief geweest is. “Naast de sector cultuur zijn wij de enige die een dergelijke regeling heeft weten realiseren. We hebben daarbij, vanaf dag één, goed gebruik gemaakt van de structuur van onze Greenports. Die is echt goud waard. Dankzij deze infrastructuur, waarin praktisch alle partijen zitting hebben, kunnen we heel snel informatie verzamelen en verspreiden. Dit succes is daar, in elk geval voor een groot deel, aan te danken.”

Het crisisteam is opgedeeld in een viertal werkgroepen, te weten financiën, arbeid, transport en logistiek en een groep die zich bezig houdt met het maken van prognoses. Die hebben elk een deel van het werk op zich genomen en kwamen aanvankelijk met de schatting van 2,2 miljard. Voor de voedingstuinbouw maakt het GroetenFruit Huis een vergelijkbare schatting, die 1,2 miljard euro bedroeg.

Of deze 600 miljoen de sectoren schadeloos zal stellen zal wel niemand beweren, maar het is hoe dan ook winst. “Wat wij hebben voorgerekend is een schatting van de schade voor de tuinbouw over het hele jaar. Deze regeling gaat uit van een omzetderving over drie maanden. Bovendien is een deel van de schade ook ondervangen met de generieke maatregelen als de NOW, garanties voor financieringen, borgstellingen, tegemoetkomingen in belastingen etc."

Steun vanuit Europa?
Gisteren kwam tevens het nieuws naar buiten dat mogelijk vanuit Europa* ook middelen vrij zouden komen. Of en zo ja in hoeverre dat het geval is, is moeilijk te stellen. “We zijn het nu aan het besturen”, vertelt Jaap, “misschien kunnen we er iets mee. Mogelijk komt er een regeling waarin kwekers iets van compensatie kunnen krijgen voor product dat op het eerste moment, bij het uitbreken van de crisis, vernietigd werd. We houden het uiteraard in de gaten, we onderhouden goed contact met mensen als Esther de Lange en Jan Huitema (Europarlementariërs voor het CDA en de VVD resp.) maar”, waarschuwt hij, “in Europa gelden andere voorwaarden dan die wij en die onze minister stelt. Dat zijn er in feite drie: een regeling moet laagdrempelig zijn, snel uitvoerbaar en niet bureaucratisch. Zo goed als dat hier lijkt te lukken en zo geweldig als onze minister zich inzet voor onze sector – ze weet echt wat er gaande en weet de nood die onze ondernemers treft heel goed over te brengen -  zo lastig blijkt dat vaak in Europa.”

Vloggen
Op een iets luchtigere en afsluitende noot is allicht leuk op te merken dat Jaap, bij wijze van snelle en moderne communicatie, zich onlangs gewaagd heeft aan enkele vlogs. “Je moet wel iets te melden hebben natuurlijk, maar we hadden en hebben nu eenmaal veel te communiceren. Dan is dit net wat sneller, maar ook empathischer. En ik kreeg er veel leuke reacties op, dus als het voor de eigen achterban handig is, waarom dan niet.”

*De maatregelen waarin gerefereerd wordt en die de Europese Commissie gisteren bekend maakte vindt u hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven