Jan Verbeke, Nature Favours:

"Misschien is deze crisis op lange termijn voor de biologische sector geen slecht nieuws"

Tholen - De horeca wordt zwaar geraakt door de coronacrisis en dat wordt bij Nature Favours, leverancier van halffabricaten van biologisch groenten en fruit indirect ook gemerkt. Eigenaar Jan Verbeke schat voor april een omzetverlies van 30%. "Crisis voor de bouwsector betekent dat wat vandaag uitgevoerd kan worden later alsnog komt , maar in de voedingsindustrie geldt: wat je kwijt bent, ben je kwijt. We zullen het met minder moeten doen dit jaar. Er zijn bedrijven die het nog moeilijker hebben. Onze diversificatie zorgt ervoor dat we met z'n allen aan de slag kunnen blijven. Dat heb ik liever dan dat ik medewerkers op tijdelijke werkloosheid moet zetten."

Jan Verbeke. Fotocredit: Wim Kempenaers

Diverse klanten
Nature Favours was voorheen onderdeel van Pajottenlander maar is sinds 2017 een zelfstandig bedrijf. Het bedrijf uit Oudenaarde levert aan fabrikanten binnen Europa. Thuismarkt België is belangrijk, evenals Frankrijk en Spanje. Andere klanten bevinden zich in Duitsland, Nederland en Scandinavië en ook Slovenië en Bulgarije worden in de gaten gehouden. 

"Wij leveren uitsluitend biologische producten. Ons assortiment is verdeeld in vijf categorieën. We produceren sappen voor drankenproducenten. Daaronder vallen ook bierfabrikanten en kombuchaproducenten. Onze purees gaan met name naar de babyvoedingsindustrie. Het toepassingsgebied voor groenten- en fruitconcentraten is heel breed. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als kleurstof, basis voor fruitsappen, zuurteregelaar of zoetmiddel. Verder hebben we diepvriesfruit, waarbij we gebruik maken van de IQF-techniek. Dat gaat naar babyvoeding, confituurproducenten, bakkerijen en fruitbereiders voor de yoghurtindustrie. Tot slot leveren we conservenfruit aan bakkerijen en horeca."

Minder vraag van horeca en bakkerijen
Het is vooral in die laatste categorie waar de crisis gevoeld wordt. "De vraag vanuit de horecaleveranciers is tot een minimum gedaald en ook vanuit bakkerijen loopt de vraag terug. We horen van bakkers dat de broden hard gaan, maar dat de patisserie veel minder wordt verkocht."

Hoop voor de langere termijn
Ondanks deze moeilijke periode weet Jan positief te blijven. "Vanuit de retail valt de vraag niet terug. We vermoeden dat de consument op langere termijn gezondheid hoger in het vaandel zal dragen dan hij tot nu toe heeft gedaan. Misschien is deze crisis op lange termijn voor de biologische sector geen slecht nieuws. Je ziet dat bepaalde waarden uit de biologische sector ook op conventioneel vlak doordringen. Colruyt riep bijvoorbeeld op om de lokale teler te steunen. In de bio-sector is dat niet nieuw."

Voor meer informatie:
Nature Favours
Jan Verbeke
www.naturefavours.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven