Overschakelende teler stelt fruitbomen ter adoptie

Al generaties teelt familie van der Aarde fruit aan De Hout 13 in Hem. De huidige generatie is bezig het fruitbedrijf om te schakelen van reguliere teelt naar biologische teelt. "Voor ons is dit een logische maar spannende stap. Logisch omdat de huidige manier van landbouw de aarde uitput. We zijn met zijn allen zo ver verwijderd van voedsel dat alles gericht is op veel voor weinig zonder oog te hebben wat de aarde nodig heeft om voor ons te blijven zorgen. Spannend omdat het voor ons betekent dat we een aantal jaren minder zullen oogsten terwijl de prijs die we ontvangen nog de prijs voor reguliere teelt is. Deze overstap kost ons dus veel geld. Aan de andere kant, is het niet anders. Om biologisch te worden, moet je 3 jaar op biologische wijze telen terwijl je nog niet het keurmerk mag dragen."

In mei wordt een stuk land opnieuw ingeplant met appelrassen die goed biologisch te telen zijn. Om de kosten te dekken en om belangstellende de gelegenheid te geven om echt betrokken te zijn bij biologische fruitteelt biedt het bedrijf mensen de mogelijkheid om bomen te adopteren.

"Voor de nieuw te planten bomen geldt dat de opbrengst de eerste jaren niet optimaal zal zijn. Het eerste jaar zal het mogelijk niets zijn. Ja, sorry daar balen wij ook altijd van. Na het tweede jaar mag je uitgaan van 5 kg kg per jaar aan appels om te plukken, maar dat kan oplopen naar 15 kg. Dat is minder dan een regulier geteelde appelboom opbrengt en dat is dus ook precies het pijnpunt in de bioteelt."

"De oudere bomen brengen nu al voldoende fruit op. Dat zijn de elstars, perenbomen en pruimenbomen. Nieuwe appelbomen brengen minder op en dat is ook de reden dat je de eerste twee jaar minder betaalt. Daar tegen over staat dat je je boom van kleins af aan kan zien opgroeien. Dat is ook weer goed voor de hechting toch? Voor de overzichtelijkheid hanteren we voor oude bomen dezelfde tarieven als voor de nieuwe bomen, dus dat is voordeel voor de klant. Wel rekenen we per bestelling 7,50 administratiekosten (niet per boom maar per klant). Dit zijn eenmalige kosten in verband met het maken van naambordjes (je wilt natuurlijk wel zien wat jouw boom is) bij de boom, contracten etc."

Er zijn diverse adoptiepakketten mogelijk. Daarover vind je meer informatie op de website.

Voor meer informatie:
Firma Van der Aarde
Tel. 06-24801559
info@vanderaarde.nl
www.vanderaarde.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven