Oostenrijkse Bauernbund stemt voor uitstel nieuwe bio-verordening

Vanwege de coronacrisis komt het tot vertragingen bij het opstellen van de wetgevingsteksten op EU-niveau. Daarom spreekt de Oostenrijkse Bauernbund zich uit voor uitstel van de Europese bio-verordening. Deze verordening waartoe in mei 2018 is besloten, brengt talrijke vernieuwingen voor de biologische landbouw met zich mee vanaf januari 2021.

Na vele jaren van intensieve discussies werd er in mei 2018 tot een nieuw EU-rechtskader voor de biologische teelt binnen de EU besloten. De nieuwe bio-verordening van de EU brengt talrijke veranderingen voor de Europese bio-telers met zich mee, die voor een deel nog niet uitonderhandeld zijn, dus ook nog niet eens bekend zijn.

"De nieuwe bio-verordening van de EU, die per 1 januari 2021 in zou moeten gaan, bevat vele en deels complexe, momenteel nog onbekende nieuwe voorschriften voor onze telers in de biologische landbouw, die goed moeten worden voorbereid. Ook door de COVID 19-crisis in Europa is het nu tot vertragingen in de uitwerking van de vereiste wetgevingsteksten van de EU gekomen. Daarom is het volgens ons onrealistisch om vanaf 2021 een goed voorbereide realisatie van de verordening door te kunnen voeren. We verzoeken de Europese Commissie daarom om de ingang van de nieuwe bio-verordening uit te stellen tot 2022“, aldus Georg Strasser, voorzitter van de Bauernbund.

Geen verdere onzekerheid voor de bio-telers
Oostenrijkse bio-telers moesten in de afgelopen maanden talrijke veranderingen doorvoeren als gevolg van een EU bio-audit van de Europese Commissie in 2017. "De EU bio-audit heeft bij de bio-telers deels tot grote onzekerheid geleid. Wij vinden het daarom van groot belang dat we toekomstige veranderingen en noodzakelijke aanpassingen in de bio-sector goed voor kunnen bereiden – in het voordeel van alle betrokkenen, van de teler tot aan de consument. Daarnaast zijn de uitwerkingen van de coronacrisis op de Europese en internationale agrarische markten nog niet te voorzien. Bij dergelijke marktonzekerheden tegelijkertijd ook nog een complexe systeemwijziging doorvoeren zou onze bio-bedrijven overbelasten. We hopen daarom ook op de steun van telersverenigingen in andere EU-lidstaten, om uitstel van de inwerkingtreding van de nieuwe bio-verordening te bereiken“, aldus Georg.

Voortrekkersrol voor overkoepelende bio-vereniging van de EU
Ondertussen wijst Bio Austria erop dat de IFOAM EU-GROUP, de overkoepelende bio-vereniging van de EU waar Bio Austria onderdeel van is, zich reeds op 10 april voor uitstel van de inwerkingtreding van de nieuwe bio-verordening van de EU heeft uitgesproken. Desalniettemin is Bio Austria blij met deze ondersteuning van de belangen van de bio-telers in de EU en in het bijzonder in Oostenrijk door de Bauernbund.

Bron: Top Agrar  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven