Schaduwnetten verbeteren de antioxidantenniveaus van bio-tomaten

Onderzoekers van de Universiteit van Almería hebben onder leiding van Ignacio Fernández de las Nieves studie gedaan naar de impact van schaduwnetten op de voedingswaarde van bio-tomaten. Ze concludeerden dat de netten bijdragen aan de antioxiderende activiteit van de vruchten, voornamelijk als gevolg van de toename van het niveau van flavonoïden en fenylpropanoïden.

De veldstudie, uitgevoerd bij het teeltbedrijf Biosol Portocarrero uit Almería, is volgens de onderzoekers niet alleen innovatief omdat het de productiviteit van de biologische tomatenteelt onder schaduwnetten vergelijkt met de traditionele methode, maar ook omdat er gebruik werd gemaakt van nucleaire magnetische resonantie (NMR) bij het bepalen van de samenstelling van gezonde verbindingen.

Tijdens het onderzoek werden in totaal 144 biologische tomatenextracten van het ras Delyca geanalyseerd die geteeld werden onder twee verschillende schaduwomstandigheden. Tussen mei en juli 2017 werden er wekelijks tomaten uit elke teeltsector geoogst, goed voor 12 oogsten in totaal.

Voedingswaarde
De resultaten laten zien dat het totale gehalte aan fenolische verbindingen, met name flavonoïden en fenylpropanoïden, werd verhoogd door het gebruik van schaduwnetten. Dat verklaart de toename van de antioxiderende activiteit en dus de hogere voedingswaarde van deze tomaten in vergelijking met traditioneel geteelde gewassen. Anderzijds werd er een afname van de concentraties lycopeencarotenoïden en bètacaroteen waargenomen ten opzichte van de teelt zonder schaduwnetten.

Vooral wat de productiviteit van het gewas betreft, is deze studie zeer interessant voor de teler. Bio-tomaten die geteeld worden onder schaduwnetten die slechts 50% van de lichtintensiteit doorlaten zorgen voor een oogst met 35% minder kilo’s en voor afzonderlijke tomaten die 4% kleiner en 12% lichter uitvallen.

De studie is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven