Experimenteren met robots in strokenteelt

Akkerbouwer Cornelis Mosselman stapt over op biologische groenteteelt in stroken. Hij is sinds dit jaar deelnemer aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

De kwaliteit van de bodem knapt zienderogen op, zegt Cornelis Mosselman. Hij is in omschakeling van gangbare akkerbouw naar biologische vollegrondsgroenteteelt. Teelt van rustgewassen en bewerking via permanente rijpadengeven de grond een enorme opkikker. “Dat kun je nu al zien. Het was mijn bedoeling, maar nu zie ik het voor mijn ogen ook daadwerkelijk gebeuren. Fantastisch om mee te maken.”

Uitdaging
De omschakeling naar biologisch is op zich al een uitdaging. Maar Mosselman zet nog grotere stappen. Vanaf dit jaar bewerkt hij zijn gewassen op een deel van zijn bedrijf vanaf vaste rijpaden. En hij begint op dat stuk met strokenteelt zonder te ploegen. Twee jaar is hij al bezig met de voorbereidingen. Dit jaar gaat het gebeuren. “Heerlijk om nu echt te starten.”

Mosselman is een van de nieuwe deelnemers van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. De overgang naar strokenteelt is voor hem een uitdaging. Ondersteuning vanuit Wageningen UR kan hij daarbij goed gebruiken.

En misschien nog belangrijker, hij wil komende jaren experimenteren met robots om arbeid te besparen. Welke bewerkingen zijn mogelijk met autonome trekkers en robots, wat is de verhouding tussen kosten en opbrengsten, en doen de precisiemachines daadwerkelijk wat de fabrikanten beloven? Allemaal vragen waar hij graag antwoorden op krijgt. “Ik begin voorzichtig, wil ervaringen opdoen en dan zien we wel wat er allemaal mogelijk is.”

Klik hier om verder te lezen.

Bron: NPPL 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven