Franse voormalig minister van Economische Zaken aan de slag met bio-ijs

Na honing en amandelen lanceert de Franse voormalig minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg nu – in samenwerking met melkveehouders – 100% biologisch ijs. ‘La Mémère’, zoals Arnaud het ijs heeft genoemd, is gemaakt van 100% biologisch fairtrade-ijs, dat wordt geproduceerd door melkveehouders, die – onder technische leiding van David Wesmaël, een deskundige uit Frankrijk – hun eigen melk gebruiken bij het maken van ijs, zo vertelde Arnaud aan AFP.

“De melk komt van het melkveebedrijf en ook het ijs wordt op het bedrijf zelf gemaakt. De verkoop van het ijs vindt op het melkveebedrijf en elders plaats. Wij zorgen er met name voor dat de verkoop elders goed verloopt,” voegt Arnaud er nog aan toe. De Franse winkelketen Monoprix heeft er reeds mee ingestemd om – in overleg met andere winkelketens – dit ijs te gaan verkopen,” vertelt de oud-minister.

Bijzonder aan dit initiatief was dat Arnaud er niet voor heeft gekozen melkveehouders te contracteren, maar om met hen samen te werken. Het zuivelbedrijf, waarvan Arnaud directeur is, richt daarbij met behulp van een kapitaal van 10.000 euro en met het melkveebedrijf samen een vereenvoudigde naamloze vennootschap op. De melkveehouder legt hiervoor 51% (oftewel 5.100 euro) van het totaalbedrag in. Het ijsbereidingsbedrijf koopt 80 cent per liter op basis van een garantiecontract van vijf jaar. De melkveehouder, directeur van het bedrijf, heeft een contract met zichzelf. "Wij kopen de melk dus niet, dat doet hij zelf,” zegt Arnaud, “de melkveehouder levert het werk, wij leveren het kapitaal.”

100.000 potten per jaar
"Melkveehouders hebben niet de middelen om te investeren in een ijsmaker. Zouden ze dat toch doen, dan krijgen ze een te hoge schuldenlast en niet genoeg lokaal kunnen verkopen om winstgevend te kunnen zijn,” vertelt voormalig minister. Een melkveebedrijf in Ille-et-Vilaine werkt momenteel met Arnaud samen. Daarnaast is Arnaud in gesprek met nog twee andere melkveebedrijven. "We gaan met het ene melkveebedrijf na het andere een samenwerkingsverband aan, en willen op deze manier melkbedrijven in heel Frankrijk met elkaar verbinden.” Arnauds bedrijf financiert met name de gerecyclede container, uitgerust met een diepvriesopslagmogelijkheid en een gebruiksklaar laboratorium, dat bij de melkveehouder geplaatst wordt. Met het eerste melkveebedrijf hoopt Arnaud in eerste instantie 100.000 potten honing van een halve liter per jaar te produceren.

In navolging hiervan heeft ook het Invitation à la ferme-netwerk, dat uit een veertigtal melkveehouders bestaat, besloten om zich op deze opkomende biologisch boerenijs-markt met een korte ketensysteem te richten. Een eveneens uit Ille-et-Vilaine afkomstig melkveebedrijf houdt zich momenteel met dit initiatief bezig, maar het netwerk geeft aan dat “er heel snel meerdere zullen zijn.” Het netwerk heeft het verder niet over de doelstellingen met betrekking tot de grootte van de volumes. In tegenstelling tot het initiatief waarbij Arnaud partner is, is het bij dit initiatief zo dat "het melkveebedrijf alles bezit", geeft een woordvoeder namens het netwerk aan. De melkveehouder kan vooral profiteren van ondersteuning bij het opstellen van het businessplan en bij het contact met banken. De melkveehouders die bij het Invitation à la ferme-netwerk zijn aangesloten, hebben daarnaast afgelopen oktober besloten om zichzelf in 2020 voor melk te betalen, om precies te zijn gaat het dan om 0,56 euro/liter.

Bron: Capital | Indexfoto: La Mémère

Voor meer informatie: www.lamemere.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven