"21% minder drogestofverlies in graskuil"

Onafhankelijk praktijkonderzoek toont aan dat het inkuilmiddel SiloSolve FC Eko een forse bijdrage levert aan vermindering van conserverings- en broeiverliezen van graskuilen. Bij 3% beperking van drogestofverlies zijn de kosten al terugverdiend, maar in het onderzoek is zeven keer zoveel drogestof bespaard. Goed voor de kwaliteit en het rendement van het ruwvoer, aldus Reudink.

Conservering- en broei-index graskuilen 2019: veel ruimte voor verbetering
In de praktijk blijkt er nog veel te winnen bij het inkuilen van gras. Reudink heeft een analyse gemaakt van de Eurofins-cijfers van de voorjaarskuilen van 2019 (zie tabel). Hieruit blijkt dat ruim 16% van de kuilen een onvoldoende conserveringsindex heeft en maar liefst 42% een te hoge broei-index. Iedere veehouder weet wat broei betekent: koeien willen de graskuil niet vreten en de melkveehouder moet grote hoeveelheden voerresten weggooien. Dat is kostbaar en niet duurzaam.

Onderzoek SiloSolve FC Eko
In 2017 heeft Reudink het inkuilmiddel SiloSolve FC Eko geïntroduceerd. SiloSolve FC Eko is een kuilverbeteraar voor zowel gras- als maiskuilen die – blijkt uit uitgebreid internationaal onderzoek – bewezen succesvol is in het verminderen van conserverings- en broeiverliezen. Vergelijkend onderzoek met exact hetzelfde uitgangsmateriaal had in Nederland en onder Nederlandse omstandigheden echter nog niet plaatsgevonden. In 2019 heeft het moederbedrijf van Reudink, ForFarmers het effect van SiloSolve onderzocht op Aeres Farms in Dronten. Voor de uitvoering van het onderzoek is vorig jaar op 24 april hetzelfde gras, met een drogestofpercentage van 45%, ‘ingekuild’ in twee aparte slurven met de dichtheid van een normale graskuil. Het gras in de ene slurf is behandeld met SiloSolve, het andere is onbehandeld.

18% minder broeiverlies
Na 2,5 maand conservering, zijn de ‘kuilen’ geopend en zijn de drogestofverliezen gemeten. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen conserveringsverlies, dat onvermijdelijk is maar wel kan worden beperkt, en broeiverlies. Bij de niet-behandelde kuil ging 21% meer drogestof verloren dan bij de met SiloSolve behandelde kuil. Dit verschil werd voor het grootste deel (18%) veroorzaakt door broei- en schimmelvorming in de niet-behandelde kuil. De met SiloSolve behandelde kuil bleef nagenoeg vrij van broei en kende daarnaast 3% minder conserveringsverlies.

Gras in transparante buizen
Voor een extra visuele beoordeling is van beide kuilen ook gras in transparante buizen gestopt, om te zien hoe het product zich ontwikkelt als het aan de open lucht wordt blootgesteld. Op de foto hieronder is te zien dat het behandelde gras (tweede en vierde buis vanaf links) na zes weken nog steeds geen broei en schimmelvorming liet zien, tegenover duidelijk aanwezige broei en schimmel in het niet behandelde gras.

Extra voerwinst
Bij 3% minder drogestofverlies verdient een veehouder de investering in SiloSolve FC Eko al terug. Vertaal je de resultaten uit de proef naar een bedrijf met 40 hectare grasland, dan levert inzet van SiloSolve FC rond de € 4.000,- extra voerwinst op bij de eerste snede. Dit bedrag is gebaseerd op het behoud van meer drogestof, uitgedrukt in ruwvoerkosten (€ 0,20 per kilo drogestof) min de investering in SiloSolve FC Eko. Tel daarbij op het voordeel van het gemak van werken met kuilen zonder broei en een minimum aan voerresten. Wellicht niet direct in geld uit te drukken, maar ook een wezenlijk voordeel.

Voor meer informatie: www.reudink.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven