Joris van Aart (De Heulhoeve): "We kweken onze eigen lieveheersbeestjes"

Warmte oogsten in voormalige opkweekkas

De bij Ekoplaza verkrijgbare biologische eikenbladsla komt van biologische tuinderij De Heulhoeve in Brabant. Sinds 2018 runnen Joris (40) en Chantal (38) van Aart als vierde generatie dit bedrijf. De opa en oma van Joris kochten het bedrijf in 1959 van hún ouders en ontwikkelden het van een klein, gemengd boerenbedrijf naar een glastuinbouw-onderneming met een koude kas van 5400 m2.

Behalve groente ook warmte oogsten
Joris: "Mijn ouders waren in 1990 de eerste die in West-Brabant biologisch gingen telen. In die tijd werd je door andere tuinders nog gezien als 'dorpsgek', nu is biologisch niet meer weg te denken en willen steeds meer bedrijven omschakelen. Wij hebben twee bedrijfsgebouwen: een opkweekkas van 500 m2 en één van 5400 m2 waarvan 400 m2 verwarmd is voor onze vruchtgroente. Die opkweekkas was nodig omdat er in 1990 nog geen biologische plantenkwekers waren. We moesten dat dus zelf doen. Nu wordt de opkweek van onze planten gedaan door biologische plantenkwekerij 'Jongerius'. De opkweekkas willen we nu gaan gebruiken om de warmte van de zon te oogsten met een warmtepomp en deze op te slaan in een buffertank, zodat we deze energie op een later tijdstip kunnen gebruiken in onze kas, loods of woonhuis."

Stoomvrije grond
"Er is op ons bedrijf altijd in de grond geteeld en die is nog nooit gestoomd. Grondstomen is een methode om onder hoge temperatuur alles in de grond dood te maken. Dus niet alleen de slechte organismen, maar het hele bodemleven. In de biologische teelt is de bodem het allerbelangrijkste. Bij deze duurzame wijze van telen wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen en kunstmeststoffen. De teelt vindt plaats in de volle grond die we bemesten met stalmest van een biologisch varkensbedrijf uit de omgeving. Als we in het voorjaar zijn mest inbrengen is die al na een paar maanden zo goed als verdwenen, opgenomen door het rijke bodemleven. Dat bodemleven houdt onze bodem in balans en voorkomt daarmee ziekten en plagen. Bovendien maakt het de bodem lekker luchtig voor de wortels van de planten."

Hoe meer zon, hoe roder de sla
"Voordat de planten de grond in gaan, houden we de bodem vochtig zodat het onkruid gaat kiemen. Daarna verwijderen we dit met een rolschoffel of onkruidbrander en zo hebben we tijdens de teelt bijna geen last van onkruid. Dit wordt ook wel een vals zaaibed genoemd. Half februari starten we met de voorjaarsteelt van ongeveer 30 soorten bladgewassen, waaronder eikenbladsla. Dit doen we met onze antieke plantmachine waarmee we tweeduizend plantjes per uur planten. Afhankelijk van het weer kunnen we zeven à acht weken later de sla oogsten. Dat doen we alleen in de vroege ochtend en met de hand, zodat de eikenbladsla extra vers en extra lang houdbaar blijft. In de loop van de ochtend komt de groothandel van Ekoplaza de sla ophalen om het naar de winkel te brengen. Aan de kleur van het blad kun je zien hoeveel zon de plant heeft gehad: hoe meer zon hoe roder de eikenbladsla."

Geschiedenis zichtbaar
"In de zomer houden we een deel van de grond van de bladgewassen braak en nat voor de bestrijding van bodemgebonden ziektes, zoals wortelaaltjes. De grond waarin we telen bestaat uit humusrijke zandgrond, ook wel enkeerdgronden genoemd. Deze is ongeveer 800 jaar geleden ontgonnen voor de turfwinning. De turf diende als brandstof voor de stad Antwerpen. Voor het vervoer per schuit werd het Kibbelvaartje aangelegd dat nog altijd achter ons bedrijf stroomt."

Duurzaam werken
"Mijn ouders hebben al in 2010 zeventig zonnepanelen op de daken van de loodsen geplaatst. Daarmee besparen we jaarlijks 16.000 kwh aan elektra. Ook de bus die de bestellingen uit onze webwinkel aan huis brengt heeft zonnepanelen. Die leveren de energie voor de koeling van de boodschappen tijdens de bezorging. Daarnaast hebben we door het telen van gewassen die geen of minder warmte vragen ons gasverbruik de laatste jaren al met 90 procent kunnen terugbrengen."

Samenwerken met de natuur
"Langs ons bedrijf en de kas hebben we een elzenhaag aangelegd waarin vogels en insecten vertoeven. Dat is belangrijk, want het kwikstaartje dat hier bijvoorbeeld graag zit, eet in de broedtijd zo'n tweeduizend bladluizen per dag. Aan de zuidzijde van de kas kweken we buiten onze eigen lieveheersbeestjes. De larven daarvan verzamel ik in een glazen potje en die zet ik dan preventief uit in onze kas. Ze eten namelijk zo'n vijfhonderd luizen per dag."

Voor meer informatie: info@heulhoeve.nl en www.heulhoeve.nl 

Bron: website Ekoplaza - www.ekoplaza.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven