Jan Groen:

"Biologisch bestaat alleen als de hele keten functioneert"

Jan Groen wil nieuwkomers in de biologische keten bewust maken van de regels en principes van biologisch produceren. "De beweging moet elkaar aan de hand nemen en doorontwikkelen", is zijn visie. 

Jan Groen. Foto: Foto Tennekes

In een interview met Jorg Tönjes duidt Groen met de principes op gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Hij vergelijkt de kennis bij biologische producenten daarover met bijvoorbeeld de kennis die je nodig hebt om deel te nemen aan andere organisaties: "Toen wij actief werden op de veiling, kregen we een cursus over hoe alles daar werkt. Dergelijke trainingen kun je zelf in je bedrijf geven, maar deze initiatieven passen nog beter in een organisatie als de BioAcademy. De eigen commerciële kennis houd je voor jezelf, maar kennis die in het algemeen op de hele keten gericht is, deel je in de BioAcademy."

Door de coronacrisis gaan telersdagen en de Green Organics inspiratiedag niet door. Groen vindt dat jammer, want voor hem en de partners met wie hij handelt, is het belangrijk tijdens die contactmomenten te praten over hoe tevreden iedereen is over elkaar. Het zijn momenten van terugkoppeling van eindafnemers naar telers en van afstemming voor telers richting eindafnemers. "Je kunt boven de dagelijkse ‘business’ uitstijgen door de BioAcademy." Groen hoopt dan ook dat na de corona de biologische beweging elkaar weer snel zal vinden en inspirerende bijeenkomsten gaat houden. Via de internetpagina van de BioAcademy zal hij dan ook deelnemers uitnodigen.

Stop uitputting
De coronacrisis is volgens Groen ook een leermoment voor producenten en consumenten. "De natuur roept de mensheid in zekere zin tot de orde. Stop met de wereld rondtrekken en alles uitputten! Internationaal zijn andere landen sneller met omschakelen naar biologisch. Nederland heeft een goede logistiek op dat gebied, maar in Duitsland is bijvoorbeeld de laatste jaren wel 60.000 hectare naar biologisch omgeschakeld en in Scandinavië wil alles richting biologisch."

Leiderschap
Met betrekking tot het BioAcademy aanbod nemen Green Organics-leveranciers deel aan de omschakelingscursussen en de doorschakelcursussen voor het Demeter-keurmerk. "Ik doe ook zelf mee aan de training Organic Business Leadership met Ronald van Marlen. We moeten het verhaal blijven vertellen. Zo lopen we voorop bij de doorontwikkeling van biologische productie", zegt Groen.

Lees het hele interview bij BioAcademy.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.