Tien weetjes over biologische eieren

Eggspert aan de paasontbijttafel

Corona of niet, miljoenen Nederlanders zullen dit weekend genieten van een heerlijk biologisch paasontbijtje met als hoogtepunt een kakelvers biologisch eitje. Om onze eierkennis wat op te vijzelen, heeft Bionext biologisch pluimveehouder en zorgboer IJsbrand Snoeij gevraagd om wat interessante weetjes met te delen zodat je tijdens het paasontbijt kan profileren als een ware “eggspert”

IJsbrand: “De combinatie van zorg en het houden van biologisch pluimvee is eigenlijk heel logisch. Uit onderzoek blijkt dat kippen bijzondere karaktereigenschappen hebben die van betekenis zijn in de begeleiding voor kwetsbare mensen op zorgboerderijen. Zo zijn kippen echt vrolijke dieren en sfeerbrengers, zijn ze actief en alert en hebben kippen scherpe zintuigen die druk lopen te scharrelen en pikken. Kippen leggen eieren en dat geeft elke dag weer een leuke activiteit voor deelnemers om mee te doen op de boerderij. Veel deelnemers voelen zich hierdoor van betekenis en waarde en dragen zo bij in onze samenleving”.

Biologische kippen. Foto: Bionext

Hier de 10 leukste kip en eier-weetjes op een rij:

  • Een kip legt eieren als ze ongeveer 20 weken oud is. De eerste eieren zijn klein, deze worden “henne-eieren” genoemd.
  • De kleur van het ei is afhankelijk van het ras van de kip. Over het algemeen kan je zeggen dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine eieren leggen, maar dat is dus niet altijd zo. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
  • Al vanaf 320 voor Christus verstoppen wij eieren.
  • Door een ei te laten draaien kom je erachter of die rauw of hardgekookt is. Als het ei makkelijk rond z’n middelpunt draait, is het gekookt. Als het heen en weer wiebelt tijdens het draaien, is het nog rauw.
  • In eieren zitten veel eiwit maar ook ijzer, mineralen en vitamines A, B en D.
  • Kippen zijn intelligente dieren en hebben veel kenmerken die je kan vergelijken met primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
  • Net als alle vogels zijn kippen afstammelingen van dinosauriërs en nauw verwant aan de T-rex. Je kunt zeggen dat kippen in feite levende dinosaurussen zijn.
  • Een biologisch ei kun je aan de buitenkant herkennen doordat de stempel begint met een 0. Daarna volgt dan het land van herkomst en het nummer van het pluimveebedrijf waar de kip leeft.
  • Kluts je een biologisch ei naast een niet-biologisch ei, dan zul je opmerken dat de dooier van het biologische ei lichter van kleur is. De dooierkleur van biologische eieren is de natuurlijke kleur. Niet-biologische eieren hebben een donkerdere dooierkleur doordat er synthetische kleurstoffen aan het voer van de kip wordt toegevoegd. Dan doen we in de biologische pluimveehouderij niet.
  • Biologische kippen genieten de hoogste wettelijke standaard in dierwelzijn en krijgen daarmee als vanzelfsprekend het maximum aantal sterren van de Dierenbescherming: Meer ruimte in de stal en een hele grote uitloop waar ze lekker buiten kunnen rondscharrelen en waar ze zich veilig voelen door de bomen en struiken of ander beschuttingen. Met het eten van een biologisch ei draag je daarnaast ook in belangrijke mate bij aan de natuur op andere plaatsen. Het voer van de kippen moet namelijk ook biologisch geteeld worden. Dat wil zeggen zonder gebruik van kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Het biologisch voer wordt geteeld m.b.v. de natuurlijke mest van biologische dieren. Dat draagt bij aan de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en dus een rijkere natuur. En op die manier sluiten we dus ook een mooi stukje van de kringloop.

Voor meer informatie: www.bionext.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven