Weidevogelbeheer op laag pitje door coronamaatregelen

"Boeren, wees zelf alert op legsels"

Door de verscherpte maatregelen rondom het Coronavirus is het werk van de Brabantse weidevogelbeschermers deels tot volledig stil komen te liggen. Daarom vraagt het Brabants Landschap alle boeren en loonwerkers dit seizoen zelf extra alert te zijn op legsels en deze bij werkzaamheden te ontzien

"Het is voorjaar. Door het droge, zonnige weer zijn boeren of loonwerkers massaal gestart met het bewerken van percelen. Maar veel weide- en akkervogels zijn al begonnen met broeden, met name de kievit. Normaal gesproken worden deze legsels opgespoord en gemarkeerd door bijna 700 vrijwilligers, maar nu – vanwege het virus – gaan er veel minder vrijwilligers het veld in. Daardoor dreigen veel nesten nu ondergeploegd of uitgemaaid te worden."

"Hoewel de gezondheid van vrijwilligers op een staat, voelen we ook de urgentie van het beschermen van onze weide- en akkervogels. Daarom roepen we alle boeren en loonwerkers op om dit seizoen tijdens werkzaamheden extra alert te zijn op legsels. Legsels van de kievit kunnen tot enkele meters worden verlegd, maar bij legsels van andere soorten zoals scholekster, wulp of grutto zal eromheen gewerkt moeten worden. Lokale vrijwilligers staan klaar om advies, markeerstokken en mandjes te geven."

NPO Radio1 maakte een reportage over deze oproep. Die is hier terug te beluisteren.

Bron: Brabants Landschap


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven