Binnen acht tot tien jaar mogelijk nieuw ras beschikbaar

Duitsland: Investering in ontwikkeling camelinateelt

Zaadteelt is een taak van verschillende generaties en is van vitaal belang voor de toekomst van biologische landbouw. Daarom ondersteunt Ölmühle Moog (producent van de Bio Planète-oliën) wetenschappelijk onderzoek naar de camelina-plant (algemeen bekend als 'vals vlas') en creëert het nieuwe cultivars.
 
'Evaluation of camelina varieties and genetic resources' is de titel van het project dat wordt uitgevoerd door 'Research & Cultivation Dottenfelderhof' (FZD) in Bad Vilbel in Hessen, Duitsland. Het project heeft aanvankelijk een looptijd van drie jaar. Het doel is om met de teelt te beginnen nadat het project is afgerond, aangezien er sinds de jaren negentig geen actieve camelinateelt in Duitsland is geweest. Binnen acht tot tien jaar zou een nieuw ras beschikbaar kunnen zijn voor biologische landbouw. Bestaande genetische bronnen van camelina zullen dankzij dit project worden beschermd. Ook zal er steun worden gegeven voor de vermeerdering en verspreiding van de plant. De verbintenis van Ölmühle Moog draagt ​​rechtstreeks bij tot de ontwikkeling van de camelinateelt in Duitsland in de toekomst en tot transparantie in de markt voor grondstoffen.

Camelina is een oud gewas dat langzaamaan zijn weg terug aan het vinden is naar lokale velden. Het is niet alleen geschikt voor teelt van gemengde gewassen, het gewas produceert ook veel nectar en stuifmeel voor bijen en andere insecten.

Sinds 2015 gebruikt Ölmühle Moog de plant om de camelina-olie van het merk Bio Planète te produceren voor de range 'Aus meiner Heimat'. De zeer lichte, goudgele olie wordt biologisch geproduceerd en wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren. Het kan gebruikt worden voor onder meer salades en pesto's, maar ook voor het kruiden van gekookte groenten, granen, vinaigrettes en smoothies.
 
De producent geeft aan het als bio-producent belangrijk te vinden om klimaatvriendelijke landbouw te ondersteunen die het milieu niet schaadt. Daarom is Ölmühle Moog naast dit teeltproject betrokken bij tal van evenementen, initiatieven en verenigingen. Zo is Ölmühle Moog onder meer partner in de 'Agriculture Alliance for Our Grandchildren's Future', lid van BÖLW en van BNN (een Duitse vereniging voor biologische producenten, groothandels en retailers).
 
Over Ölmühle Moog
Ölmühle Moog is de eerste puur biologische oliemolen in Europa en produceert al meer dan 30 jaar biologische oliën uit zaden, fruit en noten. In 1984 begon Franz J. Moog in de stad Bram in het zuidwesten van Frankrijk. Zijn dochter, Judith Faller-Moog, leeft zijn visie tot op de dag van vandaag na. Gespecialiseerd in de natuurlijke productie van biologische oliën, richtte ze het merk Bio Planète op en heeft ze de opkomst van de marktleider in de gespecialiseerde biologische sector overzien.

Ölmühle Moog, dat in 2004 een tweede locatie op de biologische boerderij Faller in het dorp Klappendorf bij Lommatzsch in Duitsland heeft geopend, heeft nu ongeveer 140 mensen in dienst op de twee locaties. Het assortiment omvat meer dan 70 verschillende koudgeperste, biologische oliën: van koolzaad- en zonnebloemoliën tot gastronomische producten zoals walnoot- en pompoenoliën, evenals vitaliteitsoliën zoals lijnzaad en zwarte komijnzaad.

Voor meer informatie:

Christin Rasper
Ölmühle Moog
Klappendorf 1
D-01623 Lommatzsch
+49 (0)35241 820 826
christin.rasper@bioplanete.com  
www.bioplanete.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven