Tekort aan biologische zaden voor keukenkruiden en weidemengsels

Vraag en aanbod van biologische zaden en stekjes (uitgangsmateriaal) voor kruiden sluiten momenteel niet goed op elkaar aan, blijkt uit onderzoek van Bionext. De winstmarges in de keten zijn laag en de benodigde hoeveelheden zaad zijn groot. Tegelijkertijd worden nog veel ontheffingen verleend voor het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal. Hierdoor zijn investeringen in biologische kruidenzaadteelt onrendabel voor de producenten.

Jody Viljoen, Masterstudent Organic Agriculture aan Wageningen University, ronde onlangs haar onderzoek af. Zij bracht in vier maanden de hele biologische kruidenketen in kaart. Daarnaast onderzocht ze in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van biologische zaden en stekjes.

Jody over haar onderzoek: "De telers van biologische kruiden zeggen dat er momenteel onvoldoende biologisch aanbod is, zowel in volume als in soorten. Men legt de schuld neer bij de producenten van het uitgangsmateriaal. De producenten zeggen juist dat telers te makkelijk ontheffing kunnen krijgen voor het gebruik van gangbaar zaad. Voor hen is het daarom niet de moeite waard om meer biologisch uitgangsmateriaal aan te bieden. Het beperken van de ontheffingen is een belangrijk middel om de productie van biologisch zaad te stimuleren. Deze komt in de toekomst dan ook te vervallen. Telers zullen vanaf dat moment 100% biologisch uitgangsmateriaal moeten gebruiken."

Keukenkruiden en weidemengsels
Viljoen heeft binnen haar onderzoek vooral gekeken naar keukenkruiden. Hieruit bleek dat de twee producenten die verse biologische kruiden op pot leveren in Nederland, zoveel mogelijk biologische zaden en stekjes gebruiken. Dat is goed nieuws.

Een andere sector binnen de kruiden is die van de kruiden voor weidemengsels. Deze sector maakt gebruik van hele grote hoeveelheden zaden en heeft minder hoge eisen als het gaat om kwaliteit en uniformiteit. Hiervoor is nog onvoldoende aanbod aan biologisch zaad. Toch gelden dezelfde regels voor kruiden in biologische weidemengsels als voor consumptiekruiden. Hierdoor bestaat het risico dat de vraag naar zaden voor kruiden in weidemengsels ten koste gaat van het aanbod aan biologische zaden voor de keukenkruiden. Dit is een aandachtspunt voor de sector.

LIVESEED
Met de afsluiting van Viljoens project houdt het onderzoek naar de Nederlandse kruiden keten voorlopig op. Onderzoek en aanmoediging van het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal gaat op Europees niveau door met het LIVESEED project. Jody: "De Nederlandse biologische boeren bewijzen dat je duurzaam en innovatief kruiden kunt telen, met zorg voor de bodem en natuur."

Lees op de website van Bionext het interview met Jody Viljoen over haar onderzoek.
https://bionext.nl/nieuws/interview-tekort-aan-biologische-zaden-voor-keukenkruiden-en-weidemengsels-266/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven