Vier jaar Alnatura broederkuiken-initiatief

Geen kuikens doden voor paaseieren

Het ei als symbool van nieuw leven en het paasfeest horen bij elkaar - misschien juist in tijden van een veranderd dagelijks leven. Ook de situatie van veel mannelijke leghenkuikens is veranderd: al sinds 2016 biedt Alnatura eieren van leghennen aan waarvan de mannelijke kuikens als mesthaantjes grootgebracht worden. Met het broederkuiken-initiatief was Alnatura het eerste bedrijf dat in heel Duitsland voor alle bio-eieren onder het merk Alnatura het doden van mannetjeskuikens afgeschaft heeft.

Ieder jaar worden in Duitsland circa 45 miljoen mannelijke kuikens gedood, omdat de mannelijke nakomelingen van de uitsluitend voor het eieren leggen geteelde kippenrassen zowel geen eieren kunnen leggen, als voldoende vlees op hun botten krijgen. Daarmee hebben ze dus geen economische betekenis. Dat geldt ook voor bio-haantjes. "Dit was voor ons ethisch gezien niet langer acceptabel, daarom hebben we in 2016 het broederkuiken-initiatief ontwikkeld", zegt Reinhard Koth, afdelingsverantwoordelijke productontwikkeling bij Alnatura. "Samen met onze bio-bedrijven hebben we een eigen opfok- en verkoopconcept opgebouwd voor de kuikens die als economisch onbruikbaar gezien worden. Een belangrijk bestanddeel van dit concept is de nauwe samenwerking van eierbedrijven, broederijen en opfokbedrijven."

De meerkosten die bij de eierbedrijven ontstaan doordat zij onder andere extra plaats en voer nodig hebben, compenseert Alnatura via een hogere inkoop- en verkoopprijs. Minimaal vier cent meer per ei betekent voor de producenten een betrouwbare economische situatie en voor de Alnatura klanten de zekerheid dat de mannelijke kuikens niet geshredderd worden en hun vlees zinvol gebruikt wordt. 
De kuikens van de leghennen groeien op tot bio-hanen. Zodra ze na circa twaalf weken het voorziene gewicht bereikt hebben, worden ze geslacht. Hun vlees wordt verwerkt tot soepvlees, boterhamworst of diepvriesvlees. Voor Alnatura is het belangrijk dat ook voor verwerkte producten bio-eieren uit het broederkuiken-initiatief ingezet worden, bijvoorbeeld in de Alnatura spelt-eierkoeken.

Na vier jaar broederkuiken-initiatief vat Reinhard Koth de ervaringen samen: "In het begin moest nog bezien worden of het concept iets zou worden. Maar de ronduit positieve respons van onze klanten, de betrokkenheid van onze landbouwpartners en de mogelijkheid om mesthaantjesvlees zinvol te verwerken bevestigen dat wij destijds de juiste beslissing hebben gemaakt. Ook in de toekomst zetten we daarom in op ons broederkuiken-concept."

Bron: www.alnatura.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven