Zwitsers concern Tobi Seeobst AG zet in op duurzaam geteeld fruit zonder resten van gewasbeschermingsmiddelen

Bio-teelt als uitdaging voor de nabije toekomst

De biologische teelt van fruit is en blijft een grote uitdaging. Sins circa 25 jaar geeft het Zwitserse bedrijf Tobi Seeobst de verworven kennis op dit gebied door aan bio-telers en de groothandel. Bio staat voor duurzaam geproduceerd fruit zonder resten van gewasbeschermingsmiddelen. Bio ontziet de grond en het milieu en is een aanhoudende trend in de huidige maatschappij. Momenteel heeft Tobi Seeobst AG te maken met een zeer sterke vraag naar bio-fruit.

Om ervoor te zorgen dat de teelt van bio-fruit duurzaam slaagt, is er grondige kennis nodig over de biologische procedures op de akkers, in het bijzonder over preventieve maatregelen. Want vaak is vanwege de strenge voorschriften een behandeling achteraf niet meer mogelijk. En als dit wel mogelijk is, is er veel geduld en inspanning nodig. Bijvoorbeeld tot er zich, bij aantasting door ongedierte, een goede populatie aan nuttige insecten heeft opgebouwd.  

Bio-gewassen zijn ook moeilijker in evenwicht te houden en alterneren sterker. Dat wil zeggen dat er na een jaar met een grote oogst vaak een jaar met een zwakkere oogst volgt. Bovendien komt het vaker tot oogstuitval, omdat er bij een sterke ziekte- of ongediertedruk alleen met natuurlijke middelen hiertegen gestreden wordt.

Meer dan 25 jaar bio-competentie
Tobi Seeobst AG biedt al sinds midden jaren '90 bio-fruit voor de groothandel aan, en hiervan heeft men op handelsniveau veel geleerd.  Van deze gefundeerde bio-competentie profiteren tegenwoordig de teeltbedrijven evenals de groothandelsbedrijven.

Een grote rol speelt ook de keuze van het juiste ras. Om deze reden zoekt en test Tobi Seeobst AG continue nieuwe robuuste rassen, die ze vervolgens aan hun bio-teeltbedrijven aan kunnen bevelen.

Toegespitst op bio
Voor de opslag en verwerking van bio-fruit is Tobi speciaal uitgerust: aan de ene kant met de warmwaterbehandeling voor de opslag, maar ook met de mogelijkheid om het fruit voor het sorteerproces te borstelen respectievelijk te reinigen. Daardoor worden natuurlijke verontreinigingen verwijderd en de bio-appelen kunnen zich van hun beste kant laten zien.

De meeste van de circa veertig 40 bio-bedrijven die aan Tobi leveren, hebben hun structuren aangepast aan de eisen van de groothandel: er worden eerder minder rassen geteeld en daarvoor in de plaats op grotere arealen dan gebruikelijk in de bio-teelt. Desondanks worden er vergeleken bij de conventionele teelt wel duidelijk meer verschillende rassen geteeld.

Specialisatie brengt succes
Veel bedrijven hebben zich ook binnen de bio-teelt gespecialiseerd. Sommigen cultiveren vooral appelen en peren, anderen eerder bio-steenfruit of zelfs bio-bessen. Het maakt niet uit om welke fruitsoort het gaat, overal mag Tobi Seeobst bio-fruit van echte professionals afnemen.

Meer informatie is te vinden op: www.tobi-fruechte.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.