Robert Helder, Hoekman Houtindustrie:

"Duurzaamheid van houten kisten heeft zich al veertig jaar bewezen"

Tholen - Regelmatig profileren aanbieders van kunststof kratten zich in de media als duurzaam alternatief ten faveure van de houten bewaarkisten. "Volledig onterecht", reageert Robert Helder van Hoekman Houtindustrie. "Houten kisten hebben zich de laatste 40 jaar bewezen qua duurzaamheid, het moet nog maar blijken hoe dit bij de kunststof boxen zal zijn. Hout is een natuurproduct, waarin een product uit de natuur het beste in gedijt."

Robert verbaast zich dan ook dat hout  als onhygiënisch wordt neergezet. "Plastic is niet hygiënischer dan hout. Dat bleek in 2008 al uit onderzoek met tests op enkele duizenden houten en kunststof pallets, uitgevoerd door het Federaal Biologisch Onderzoekscentrum voor Land- en Bosbouw en het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie. Van de 15.000 geteste pallets waren er de helft minder bacteriën op de houten dan op de plastic pallets."

"Lange tijd werd gedacht dat de poreuze structuur van hout ziektekiemen bevorderde, maar dat kan in deze studie worden weerlegd. Door zijn poreuze structuur neemt hout vocht op, waardoor bacteriën niet kunnen overleven op het oppervlakte. Vooral dennenhout, maar ook andere houtsoorten doden daardoor zelfs ziekteverwekkers", verduidelijkt Robert.

"Houten kisten, geproduceerd uit onbehandeld hout, zijn volledig recyclebaar. Zelfs aan het eind van de levenscyclus van de kist is het hout nog inzetbaar als brandstof of bodembedekker. Met de juiste houtkeuze en de juiste behandeling kan de houtverpakkingsindustrie de hygiëne van houten pallets en kisten verder verbeteren.  In de praktijk worden daarom alleen nieuwe pallets en kisten gebruikt voor bijzonder kwetsbare gebieden. Deze moeten gedroogd worden tot een restvocht van minder dan 20%. Daarnaast kunnen de planken en balken of blokken worden geschaafd. Dit zorgt ervoor dat onder andere zaagsel niet meer aan de pallets en kisten hecht en hierdoor beter gereinigd kunnen worden." 

"Eerlijk gezegd moest ik wel lachen om het verwijt dat hout onhygiënisch zou zijn. Denk dan eens aan de vele sterrenchefs die in hun kookshows groenten op houten planken snijden. Net als houten planken kunnen houten pallets, fruit- en bewaarkisten universeel worden gebruikt. Zelfs in bijzonder hygiënische gebieden, zoals in de voedselproductie, fruit, agrarische of in de farmaceutische industrie", vertelt Robert. "Tevens zijn houten pallets en kisten zeer goed te recyclen. Daarbij wordt met een PEFC- of FSC-certificering duurzaam bosbeheer gegarandeerd."

"De houten kisten  gaan enorm lang mee, want hout is weinig aan slijtage of bederf onderhevig. Dertig jaar oude kisten in de fruit- en aardappelbewaring zijn echt geen uitzondering. Wij leveren al jaren reparatiemateriaal voor het geval er schade aan de kist is ontstaan. Een houten kist is simpel zelf te repareren wat de levensduur ten goede komt. Een schade aan een kunststof kist is niet (eenvoudig) te repareren en zal veelal vervanging van de box
betekenen."

"Daarnaast hebben de houten kisten voor telers ook praktische voordelen. Zo zijn de houten kisten qua maatvoering erg flexibel. Het gros van de fruittelers werkt met kisten van 1.14 x 1.14 meter, maar alle gewenste maten zijn mogelijk. Met onze LZV kunnen we zo enorm grote volumes tegelijk vervoeren. Voor kisten van 1 bij 1.20 meter die we kunnen nestelen, passen er maar liefst 156 in een gewone vrachtwagen en 252 in een LZV!"

Voor meer informatie:
Robert Helder
Hoekman Houtindustrie BV
Spinnerstraat 19
7461 TV Rijssen
Mob. : +31 6-1899 8257
Tel. : +31-548-515771
verkoop@hoekmanhoutindustrie.com 
www.hoekmanhoutindustrie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven