Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde, Bionext, heeft goede hoop:

"Geen crisis geweest waar de biologische sector niet sterker uit is gekomen"

Tholen - De vragen die binnenkomen bij het speciale corona-meldpunt van Bionext zijn divers. “Er zijn mensen met zorgen over het personeel, mensen die vragen of ze mondkapjes nodig hebben bij de oogst en ook bedrijven in omschakeling voelen onzekerheid en kloppen bij ons aan”, vertelt Michaël Wilde van Bionext.

De brancheorganisatie opende het meldpunt vorige week, om inzicht te krijgen in de zorgen die er bij hun leden zijn. “Sommige ondernemers lijken het dit jaar zonder arbeidsmigranten te moeten doen. Daarnaast zijn er zijn veel bio-ondernemers waar gepensioneerden als vrijwilligers aan het werk zijn. Wat gebeurt er als die ziek worden? Met dat soort zorgen kunnen ze bij ons terecht”, legt Michaël uit.

Netwerk inzetten
Om de leden te helpen kan Bionext een breed netwerk inzetten. “We hebben contacten met overheidsinstanties. De vraag over mondkapjes bij het oogsten overleggen we bijvoorbeeld met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als we vragen zien die veel voorkomen, bijvoorbeeld over personeelstekorten, dan kunnen we een verbinding vormen tussen mensen die thuis zitten en ondernemers die personeel nodig hebben.”

Onzekerheid
Hoewel bedrijven in omschakeling niet per definitie gehinderd worden
door de coronacrisis, kan Michaël wel begrijpen dat ook zij aankloppen bij het meldpunt. “Deze crisis brengt veel onzekerheid met zich mee. Omschakelaars bevinden zich in de transistiefase dat ze al wel biologisch produceren, maar de producten nog niet biologisch mogen verkopen. Dat is altijd al een moeilijke periode, en deze crisis kan hen extra onzeker maken. We zien dat overheden in andere landen biologische landbouw stimuleren door ondernemers in deze periode te ondersteunen. Het zou goed zijn als de Nederlandse overheid dat ook in het beleid zou opnemen.”

Goede hoop
Ondanks deze onzekere periode is Michaël positief gestemd. “Ook voor ons is het onzeker. Komt er straks een zware economische crisis? En hoe krijgen we dan onze financiering rond? Toch heb ik goede verwachtingen voor de midden en lange termijn. Er is simpelweg geen crisis geweest waar de biologische sector niet sterker uit is gekomen. Neem bijvoorbeeld de economische crisis van 2008. De verwachting was dat mensen als eerst zouden stoppen met dure biologische producten kopen. Dat was echter, als je de cijfers bekijkt, helemaal niet het geval. Het enige land waar de verkoop terugviel was Engeland, maar dat kwam omdat supermarkten zelf de biologische producten uit de schappen haalden.” Een ander voorbeeld noemt Michaël de EHEC-crisis. “Even werd gesuggereerd dat biologische komkommers de bron van besmetting waren. Dat bleek niet zo te zijn, maar daardoor konden mensen EHEC wel associëren aan biologisch. Zelfs daar is de sector niet slechter van geworden.”

Volgens Michaël maakt een crisis de consument bewuster van zijn koopgedrag. “Mensen gaat nadenken: wat stop ik eigenlijk in mijn mandje? Dat zijn uiteindelijk producten die ze vertrouwen. Natuurlijk hebben ook wij nog veel huiswerk, maar er is een enorm vertrouwen in het biologische keurmerk.”

Voor meer informatie: www.bionext.nl