"In komkommers moet het prijsverschil niet te groot worden"

Bio-paksoi opvallende favoriet onder hamsteraars

Tholen - Hamsteraars in biologische supermarkten leken verrassend genoeg vooral een zwak te hebben voor bio-paksoi. Dit viel Coert Lamers van telerscoöperatie Nautilus Organic met name op, terugblikkend op de korte periode waarin de producten in de (bio-)supermarkten niet aan te slepen waren. "Er was in die week bizar veel vraag naar paksoi. In dat product zagen we echt de allergrootste stijging. Daarvoor noteerden we 3 tot 4 keer zoveel volumevraag in die dagen."

Bio-paksoi in de kas

Veel Nederlanders gingen hamsteren nadat de maatregelen werden verscherpt, uit angst voor tekorten in de eigen koelkast en voorraadkast. "Er was in die week een enorme vraag vanuit de Nederlandse biologische retail. Dit heeft vier tot vijf dagen aangehouden. Die gekte konden we echt niet aan in het begin. Gelukkig is de markt daarna weer wat gestabiliseerd."

Coert (rechts) bij de jonge komkommerplanten van teler Gert van Brakel

Hij geeft aan dat het voor de komkommers belangrijk is om de situatie in de conventionele handel goed in de gaten te houden: "Het is te hopen dat de conventionele komkommermarkt snel bijtrekt. We hebben tot nu toe in de bio-komkommers goede weekprijzen kunnen noteren. En 60 tot 70% van onze komkommers is voorverkocht in seizoenscontracten.

In de weekhandel zaten we vorig week op prijzen tussen de 70 en 80 cent. Dit zakt nu naar zo'n 60 tot 65 cent. We moeten er voor waken dat in de weekprijs het verschil met conventioneel niet te groot gaat worden. Al valt daar bijna niet tegenop te boksen wanneer er prijzen van 25 cent per komkommer in het schap worden gehanteerd."

Grotere volumes
De Nautilus-telers gaan de komende tijd richting de grotere volumes in komkommers en meerdere producten komen in productie. "De biologische teelt loopt immers iets achter in de groei."

Coert voorziet weinig bijzonderheden. "Voor de andere producten hebben we totaal geen last qua prijzen. Komende week verwachten we de eerste paprika en de trostomaten en aubergines zijn inmiddels ook weer twee weken in productie. Bij de eerste tomaten van het seizoen gaat het veelal om contractwerk. Veel met contracten werken vinden wij erg fijn, dat brengt meer rust."

Het enige waar veel bio-telers zich volgens Coert zorgen over maken is het personeel. "Wat dat betreft heerst er wel de nodige onrust, zullen er voldoende seizoenarbeiders beschikbaar zijn wanneer de nood het hoogst is? Dat is de enige zorg, verder is het relatief rustig onder de telers en gaat het vooralsnog hartstikke goed."

Voor meer informatie:
Coert Lamers
Nautilus Organic
Ecu 21a
8305 BA Emmeloord
06 23434109
clamers@nautilusorganic.nl  
www.nautilusorganic.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.