Areaal biologische landbouw groeide tussen 2011 en 2019 met 44 procent

In 2019 telt Nederland 68 duizend hectare biologische landbouwgrond. Dat is ruim 4000 hectare meer als het jaar ervoor. Daarmee wordt op 3,8 procent van het totale landbouwareaal biologisch geboerd. Van het biologische landbouwareaal is 19 procent akkerbouwgrond, 5 procent tuinbouwgrond, 4 procent groenvoedergewassen en 71 procent grasland. 

Areaal biologische landbouwgrond neemt langzaam toe
Tussen 2011 en 2019 is het areaal biologische landbouw met 44 procent gegroeid van 47 naar 68 duizend hectare. De groei vindt vooral plaats in het areaal grasland (plus 48 procent) en tuinbouw open grond (plus 75 procent). In 2019 is het biologisch landbouwareaal 7 procent groter dan in het jaar ervoor. In 2019 bestaat het biologisch landbouwareaal voor 49 duizend hectare uit grasland, voor 13 duizend hectare uit akkerbouwgrond, voor 3 duizend hectare uit tuinbouw (open grond), uit 3 duizend hectare grond met groenvoedergewassen en 171 hectare tuinbouw (onder glas). Het betreft hier de areaalgroottes van zowel gecertificeerd biologische bedrijven als ook bedrijven die in omschakeling zijn.

Op de website van CLO vind je landelijke en provinciale statistieken en statistieken naar gewas en fase van omschakeling. Bron: CBS

Areaal per provincie
De provincies Flevoland (18 procent), Friesland (13 procent) en Gelderland (11 procent) hebben in 2019 het grootste aandeel in het totale areaal biologische landbouwgrond in Nederland. Het biologisch areaal is in mindere mate aanwezig in Limburg (2 procent), Zeeland (3 procent), Zuid-Holland en Utrecht (5 procent en 6 procent). De andere vijf provincies dragen elk zo'n 7 à 10 procent bij.

Biologische veestapels
In 2019 zijn er op de landbouwbedrijven 76 duizend biologische runderen. Er worden 16 duizend biologische schapen en 56 duizend biologische geiten gehouden. De biologische varkensstapel omvat 107 duizend varkens en er worden 3,9 miljoen biologische kippen gehouden bij de landbouwbedrijven. Hiervan is het grootste deel leghennen (96 procent).

Certificering
Bij de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zijn er voorschriften voor het gebruik van krachtvoer en diergeneesmiddelen en voor de mogelijkheid voor dieren om naar buiten te gaan. Een landbouwbedrijf mag pas de producten als biologisch verkopen als het een omschakelingsperiode van één tot twee jaar heeft ondergaan en aan de normen van een biologisch certificeringsinstantie heeft voldaan.

Biologische landbouw in andere Europese landen
In 2018 bedraagt het aandeel van de biologische landbouw in het totale Nederlandse landbouwareaal 3,2 procent. In vergelijking met andere Europese landen is de biologische landbouwsector in ons land klein. Het aandeel biologische landbouwgrond in het totale landelijke landbouwareaal was in 2018 flink groter in Oostenrijk (24,1 procent), Estland (20,6 procent), Zweden (20,3 procent), Italië (15,2 procent) en Tsjechië (14,8 procent) (Eurostat, 2020).

Bron: Compendium voor de Leefomgeving


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven