Oplossing voor nieuwkomers op biologische markt

Toelatingsonderzoeken tijdelijk op afstand

Skal heeft een alternatief gevonden waarmee het voor ondernemers toch mogelijk wordt om te starten met biologisch: het toelatingsonderzoek op afstand. Nieuwkomers moeten altijd eerst door een inspecteur van Skal Biocontrole worden bezocht, om na te gaan of het bedrijf aan de biologische eisen voldoet. Deze inspecties waren sinds 16 maart stopgezet. 

Skal voert momenteel geen fysieke inspecties uit als gevolg van de corona-crisis. Om het toch mogelijk te maken voor bedrijven om deze lente te starten met bio, gaat Skal per direct over op toelatingsonderzoeken op afstand.

Nieuwe bedrijven kunnen zich online registreren bij Skal. Skal zal hen vervolgens om informatie vragen via de mail, zodat de inspecteurs op afstand een inschatting kunnen maken of het bedrijf aan de bio-verordening kan voldoen. Zo nodig neemt de inspecteur telefonisch contact op met het bedrijf om een duidelijk beeld te krijgen. Voor landbouwbedrijven betekent dit dat de omschakelperiode al kan starten. De fysieke inspectie volgt dan later in het jaar.

Nicolette Klijnhout, directeur Skal: “Veel boeren en telers starten in het voorjaar met omschakelen, door het toelatingsonderzoek op afstand te laten plaatsvinden lopen zij nu geen vertraging op in dit proces. Ook voor verwerkende- en handelsbedrijven is het prettig dat zij gewoon kunnen starten met bio, ondanks de huidige situatie waarin wij geen fysieke inspecties uitvoeren.”

Voor biologische bedrijven die hun bedrijfsactiviteiten willen verbreden biedt Skal ook een toelatingsonderzoek op afstand aan. Dit is bijvoorbeeld nodig als een handelsbedrijf ook wil starten met import van buiten Europa.

Aangezien veel boeren en telers in het voorjaar starten met omschakelen, was het stoppen van de inspecties een groot probleem. Uit de inventarisatie van Bionext onder de leden bleek dit zelfs het grootste knelpunt in deze coronatijden. Sinds vandaag, 27 maart is Skal hiervoor met een oplossing gekomen. Nu kunnen nieuwe bedrijven zich online registreren bij Skal. Skal zal hen vervolgens om informatie vragen via de mail, zodat de inspecteurs op afstand een inschatting kunnen maken of het bedrijf aan de bio-verordening kan voldoen. Zo nodig neemt de inspecteur telefonisch contact op met het bedrijf om een duidelijk beeld te krijgen. Voor landbouwbedrijven betekent dit dat de omschakelperiode al kan starten. De fysieke inspectie volgt dan later in het jaar. Bionext is blij dat Skal zo snel met een oplossing is gekomen.

Bionext en Skal zijn nog in overleg over hoe om te gaan met inspecties bij al gecertificeerde bedrijven.

Voor meer informatie:
www.skal.nl
www.bionext.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.