Arthur Kalter, Vecozuivel

"Dagverse zuivel lift mee op populariteit van houdbare zuivel"

Tholen – Bij zuivelleverancier VecoZuivel is het druk. "Vorige week was het drukker dan de week voor kerst", vertelt Arthur Kalter. "Deze week zien wij een stabieler beeld, maar wel op een hoog niveau. We weten dat houdbare zuivel momenteel veel verkocht wordt maar ook de dagverse zuivel lift hierop mee. Mogelijk heeft dit ook te maken met de verkrijgbaarheid van houdbare zuivel waarbij de houdbare consument switcht tussen houdbare en dagverse zuivel wanneer producten niet of beperkt beschikbaar zijn. Daarnaast heeft het wellicht te maken met het gezonde karakter dat melk al jaren heeft. Mensen lijken in deze tijd toch ook meer gezonde producten te kopen.”

Begonnen op de boerderij
In de fabriek in Zeewolde kunnen ze de grote vraag gelukkig goed ondervangen. Het zuivelbedrijf vindt zijn oorsprong in de boerderij van de gebroeders Van Rouwendaal in Leusden. De broers begonnen eerst op kleine schaal, melk, boter en yoghurt te maken. Daar lag de eerste stap in de levering aan de retail. Al in de jaren ’90 waren de broers bezig met biologische productie, wat destijds nog een kleine markt was. In 2009 verhuisde de fabriek naar Zeewolde, waar op grotere schaal zuivel verwerkt kon worden. Overigens is er nog steeds een zuivelwinkel te vinden op de Leusdense boerderij, Vicariën Erf, waar pa Van Rouwendaal de producten verkoopt.

VecoZuivel en huismerken
"Om de fabriek volledig te benutten, worden er naast biologische zuivel ook andere zuivelstromen verwerkt waaronder weidemelk, planetproof melk, beter leven keurmerk 1 ster en geitenmelk", legt Arthur uit. "Naast de biologische melk die we onder het label van VecoZuivel Biologisch verkopen, zijn we ook een van de grotere spelers van biologische zuivel voor verschillende huismerken." Alle melk komt van coöperatie Eko Holland. "Er zijn alleen Nederlandse boeren bij aangesloten. Eko Holland stelt hoge eisen aan de melk. Niet alleen voldoen het aan de richtlijnen van de SKAL biologische certificering en drie sterren van het Beter Leven keurmerk, de boeren volgen ook de aanvullende normen van de stichting Natuurweide. Deze zijn opgesteld voor onder andere weidegang en biodiversiteit."

Duurzamer jasje
De laatste ontwikkeling bij VecoZuivel zijn de nieuwe verpakkingen onder het VecoZuivel merk van melk en yoghurt. "Onze oude verpakkingen waren wit. We maakten al geen gebruik meer van fossiele en/of- olie gerelateerde grondstoffen. De zuivelpakken zijn gemaakt van bio-based materiaal. We gebruiken namelijk reststromen van de suikerrietproductie voor de dop en de kunststof laagjes aan de binnen- en buitenkant van het pak. De laatste stap is dat we de witte coating hebben weggelaten, waardoor de verpakkingen nu bruin zijn. Dat maakt de verpakking lichter en nog iets duurzamer en het geeft een andere look-and-feel. Een duurzamer jasje dus. We merken dat consumenten ook navigeren op basis van de kleur van de verpakking. Een duurzame verpakking als deze is echt van nu.”

De producten van het merk VecoZuivel worden momenteel exclusief aan het foodservice en natuurvoedingskanaal geleverd. De VecoZuivel producten zijn te verkrijgen via onder meer de Odin-winkels en groothandel en worden gedistribueerd door BD Totaal organic foodservice naar onder andere de verschillende foodservice kanalen.

Voor meer informatie: www.vecozuivel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.