Bionext en Skal onderzoeken alternatieven voor toelatingsonderzoek

Geen biologische nieuwkomers i.v.m. corona

Als gevolg van het stil leggen van alle fysieke inspecties door Skal Biocontrole in verband met de coronamaatregelen, kunnen nieuwe biologische ondernemers en omschakelaars niet beginnen. Nieuwkomers moeten altijd eerst door een inspecteur van Skal Biocontrole worden bezocht, om na te gaan of het bedrijf aan de biologische eisen voldoet. Juist in het voorjaar starten veel boeren met omschakelen. Brancheorganisatie Bionext en Skal onderzoeken de alternatieven voor dit toelatingsonderzoek, zodat bedrijven toch kunnen starten met biologisch ondernemen. Uit inventarisatie onder de leden van brancheorganisatie Bionext blijkt dit het belangrijkste knelpunt te zijn, als gevolg van Corona voor de biologische sector.  

"Bedrijven kunnen pas starten met biologisch produceren als ze hun biologisch certificaat van Skal ontvangen hebben. Zowel de landbouw als handel- en verwerkingsbedrijven moeten daarvoor eerst bezocht worden. Met name voor de landbouw heeft dit grote gevolgen, omdat zij te maken hebben met een omschakelperiode van twee jaar. Aangezien veel boeren en telers in het voorjaar starten met omschakelen, lopen zij nu vertraging op. Een probleem dat in heel Europa opspeelt in verband met de Corona maatregelen. We hopen hier snel een oplossing voor te vinden", aldus Michaël Wilde, directeur van Bionext.

Ook de jaarlijkse inspecties bij alle biologisch gecertificeerde bedrijven komen hierdoor stil te liggen. Aangezien Skal op schema ligt, zal dit geen grote gevolgen hebben. Alleen als de situatie langer gaat duren, kunnen er tijdstekorten ontstaan, maar dat is nu nog niet het geval. Het overige toezicht en lopende zaken, zoals decertificatie-trajecten vinden gewoon plaats.   

Voor meer informatie: info@skal.nl en www.skal.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.